10 namirnica koje će ubrzati metabolizam

Sve što pojedemo i popijemo obradi naša jetra pa je jako važno da jetra bude zdrava.

Masna i pržena hrana, zaslađena pića, alkohol i lijekovi mogu ugroziti organ koji u tijelu ima funkciju filtera. Uz zdravu jetru, ubrzavanje metabolizma neće biti teško, prenosi Wall.hr.Jetru ćemo očistiti, a metabolizam ubrzati ako u tanjir što češće ubacimo neke od ovih namirnica:ČešnjakPoznat je kao prirodni antibiotik. Osim toga što sadrži puno korisnih supstanci, on potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu da izbaci toksine.CitrusiBogati su vitaminom C i sadrže snažne antioksidanse koji pomažu jetri da brže apsorbira štetne tvari
Cikla i mrkvaCikla i mrkva obiluju flavonoidima i beta karotinom. Zahvaljujući tome stimulišu rad jetre.Zeleni čajZeleni čaj je jedan od najkorisnijih napitaka za čišćenje organizma i ubija mikrobe vezane za čestice prljavštine.Zeleno lisnato povrćeZeleno lisnato povrće sadrži puno hlorofila pa uspješno neutralizuje i izbacuje toksine iz krvnog sistema.
AnanasAnanas je prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina pa je omiljen među onima koji žele ubrzati svoj metabolizam.KupusKupus snažno djeluje na enzime jetre koji regulišu i ubrzavaju njen rad.ĐumbirĐumbir ubrzava metabolizam i pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela. Mnogi ga izbjegavaju zbog specifičnog okusa, ali izuzetno je zdrav i koristan za sve koji žele smršati.
(Nezavisne novine)