10 namirnica koje ne smijete da spremate u mikrotalasnoj

Nema sumnje da je mikrotalasna pećnica vrlo korisna za zagrijavanje mnogih namirnica i da postoji u skoro svakom domu. Ali neki proizvodi mogu biti toksični ili gube hranljive materije ako se zagrijavaju u ovom popularnom uređaju. Ovo su neki od njih.

Jaja
Jaja nisu baš najpogodnija za spremanje u mikrotalasnoj. Uzimajući u obzir da bjelance ima puno vode i da je žumance jako koncentrisano, djelovanje aparata može izazvati malu eksploziju. Bolje ih je stavljati odvojeno.
Meso
Problem sa mesom je što može izgubiti dio svojih hranljivih sastojaka u mikrotalasnoj. To je slučaj, na primjer, sa vitaminom B12. Pored toga, mesne prerađevine sadrže hemikalije i konzervanse na koje uređaj utiče.

Pirinač
Pirinč spremljen u mikrotalasnoj može izazvati trovanje zbog prisustva veoma otpornih bakterija. Zato je potrebno kuvati ga na šporetu dok ne proključa i ostaviti na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa.
Piletina
Veoma je važno piletinu dobro pripremiti da biste uklonili bakterije i zato mikrotalasna pećnica nije dobra opcija. Niti se zagrijava ravnomjerno, niti se skuva potpuno.

Zeleno lisnato povrće
Povrće poput spanaća ili brokolija takođe se ne može kuvati u mikrotalasnoj pećnici, jer ih aparat lišava prirodnih nitrata, čime gube vrlo korisna svojstva.
Ljute paprike
Kod paprika je problem kapsaicin, hemikalija koja im daje začinjen ukus. U mikrotalasnoj se taj sastojak oslobađa i može izazvati opekotine na očima ili u grlu.

Krompir
Bez sumnje, najbolja opcija je da se kuva je u rerni, tepsiji ili tiganju. Razlog je što u mikrotalasnoj pećnici bakterije odgovorne za botulizam mogu preživjeti.
Mlijeko
Mlijeko je jedna od namirnica koje se često zagrijava u mikrotalasnoj, ali to nije dobra ideja. Razlog je što mlijeko može izgubiti dio svojih hranljivih sastojaka, tačnije do 30 odsto vitamina B12.

Maslac
Topljenjem ovog proizvoda u mikrotalasnoj pećnici može se izgubiti dio hranljivih vrijednosti, jer toplota uređaja nije najprikladnija za ovu hranu. Isto važi i za margarin.
Kukuruz
Najbolje je da ga kuvate u šerpi na šporetu jer u mikrotalasnoj pećnici može izgubiti i do 35 odsto svoje sposobnosti da pomaže u borbi protiv starenja ćelija.
(Nezavisne novine)