20 savjeta koje bi frizeri dali svojoj najboljoj drugarici

Željeli smo da utvrdimo određena pravila i na kraju saznamo istinu od – po čemu se prepoznaje dobar frizer, pa do – kako da u salonu zaista dobijemo izgled koji želimo?. Donosimo zanimljive odgovore i to od stručnjaka.

#1 Pitajte za adresu
Ako na ulici, u kafiću ili u javnom prevozu ugledate nekoga sa odličnom frizurom, ne ustručavajte se – pitajte. Ko je odgovaran za umjetničko djelo na njenoj glavi? Svaka će žena osjetiti ponos i zadovoljstvo i sigurno će otkriti adresu frizera.
#2 Dogovorite savetovanje
Ako želite potpuno da promijenite izgled, nije neophodno da odmah krenete u akciju. Prvo dogovorite termin za savjetovanje kod frizera – bez šišanja. Dovoljno je desetak minuta – da vam frizer objasni šta vam odgovara, a šta ne. Za savjet vam vjerovatno neće ništa naplatiti.
#3 Čekirajte Instagram
Danas se većina frizerskih salona prezentuje putem stranica na Facebooku i Instagramu. I to trebate da iskoristite. Ovde se nalaze fotografije pravih mušterija, a ne fotke modela i zvijezda nakon nekoliko sati stylinga.
#4 Autentično se obucite
Došli ste kod frizera u trenerci, jer je u komšiluku? OK, to nije problem. Ali, samo ako vam taj izgled zaista odgovara. Naime, frizeru je važno da zna koji ste tip osobe, to jest koji je vaš stil – i shodo tome prilagoditi frizuru. Zato se obucite onako kako se najveći dio vremena oblačite.
#5 Budite kao i inače
Prodavac cipela uvijek prvo pogleda cipele mušterije, a frizer kosu. Ali, moramo li zaista imati sređenu kosu kada uđemo u salon? Frizeri kažu – ni slučajno! Svaki će stručnjak prepoznati kakvu frizuru obično nosi mušterija. Ako ste inače većinu vremena našminkani, idite kod frizera našminkani – tako frizer može da vam kreira kompletan styling.

#6 Isprobajte novi salon  
Ako želite da promijenite izgled, razmislite o tome da promijenite frizerski salon. Možda je i vaša frizerka (nakon svih ovih godina) pomalo ostale bez ideja.
#7 Važna je i hemija
Za uspješno šišanje i frizuru nije potrebna samo tehnika, nego i dobra hemija između frizera i mušterije. Zašto? Drugi put kada dođete kod frizera neće biti neophodno da objašnjavate kakvu frizuru želite.
#8 Pričajte o sebi  
Kako frizura ne bi izgledala lijepo samo nekoliko sati nakon dolaska u salon, nego se fino uklopila u vaš život, ispričajte frizeru nekoliko stvari iz svog svakodnevnog života.
#9 Pokažite inspiraciju
Ne, nije uopšte glupo donijeti u salon fotografiju nekog modela ili glumice. Naprotiv! Ako vam se dopada određena frizura, neki detalj ili boja, fotografija je odlična stvar, kažu stručnjaci. Tako će i oni najbolje znati šta zaista želite.
#10 Recite šta ne želite
Želite pramenove, ali ne preširoke? Želite izravnati kosu, a opet ne želite baš totalno ravnu. Mušterija ne mora samo reći šta želi, nego i ono šta NE želi, kažu frizeri.
#11 Napomenite detalje
Dobar frizer neće vas gledati samo u lice, nego će pogledati i vaš profil – i njemu mora odgovarati frizura, kažu stručnjaci. Druga obilježja takođe su važna: čelo, razmak između očiju te zadnji dio glave. Recite frizeru na šta da pripazi – na primjer, ako želite frizuru koja će naglasiti kosti lica.
#12 Razgovarajte o stylingu
Koliko vremena želite svakodnevno da potrošite na styling? Tu informaciju treba frizer i to maksimalno tačnu: “Preporučite mi frizuru koju mogu da napravim za deset minuta” – tim riječima slobodno možete zamoliti frizera da vam stilizuje kosu.
#13 Čekajte pravi trenutak
Velike promjene treba dobro isplanirati. Na primjer, ako ste brineta i želite da pređete u red plavuša. U tom slučaju kosa mora biti u top formi. Ako je na primjer prilično suha, dobar frizer će vam savjetovati tri do četiri sedmice intenzivne njege pre samog farbanja.
#14 Pronađite pravi ton  
Boja bakra ili jarko crvena? Percepcija boja je različita od čovjeka do čovjeka – pa tako i kod frizera i mušterije. Najbolje je to razjasniti s pomoću ton-karte, a ne samo opisivati.
#15 Odredite dužinu
“Skratite mi samo krajeve!” Znači li to da bi trebalo da se odsiječe tek cetimetar? Za frizera to može biti pet, objašnjavaju stručnjaci. Zato pokušajte što jasnije da komunicirate frizeru koliko tačno želite da skratite dužinu.

#16 Četke i ostali pribor
Određene frizure moguće je napraviti isključivo pomoću profesionalnih četki i ostale aparature (imaju veće dimenzije od onih koje možemo naći u prodavnicama). Zato uporedite sopstveni alat sa onim kod frizera i pitajte ga za savjet. Reći će vam da li ćete željeni styling moći da napravite u sopstvenoj režiji i koji alat bi bio najbolje za postizanje tog izgleda.
#17 Pravite male korake i slušajte frizera
Želite smjesta da pređete u red crnki, a frizer preporučuje da kosu obojite tek jednu ili dve nijanse tamnije? Vjerujte frizeru! Promjena od plavuše do brinete može da izgleda prilično “umjetno”, kažu stručnjaci, zbog čega uglavnom savjetuju da se boja mijenja postepeno, jer je tako promjena značajno prirodnija.
#18 Vaše četke i ostali pribor
Neke frizure moguće je napraviti jedino pomoću profesionalnih četki i ostale aparature (imaju veći promjer nego one koje kupimo u trgovini). Zato uporedite vlastiti alat s onim kod frizera i pitajte ga za savjet. Reći će vam hoćete li moći sami napraviti određeni styling te dati nekoliko praktičnih savjeta o priboru i proizvodima koji vam trebaju.
#19 Pravite male korake Žarko želite biti brineta, a frizer preporučuje da se ofarbate tek jednu ili dvije nijanse tamnije? Vjerujte frizeru! Promjena od plavuše do brinete može izgledati “vještački”, kažu stručnjaci te često savjetuju da se boja mijenja postepeno, jer tako je promjena puno prirodnija.
#20 Poslušajte onaj osjećaj u stomaku
To je jako dobra strategija kad sjednete kod novog frizera – i primijetite da se vaša i njegova ideja razlikuju. Možda premalo pita ili na vaša pitanja daje šture odgovore. Ako posumnjate da vam može napraviti dobar novi styling – odustanite, savjetuju stručnjaci.
(Ljepota i zdravlje)