4 najčešća razloga zbog kojih partneri varaju

Veze su zaista komplikovani odnosi, koji zahtijevaju mnogo ulaganja i truda, a čak i najjednostavnije greške mogle bi dovesti do potpunog kraha. Jedan od najvećih izazova u odnosu dvoje ljudi je odoljeti nevjerstvu. Kada se prevara dogodi, za onog ko je prevaren, čini se da je cijeli svijet stao, ali ukoliko je ljubav prava, trebalo bi da pokušate da otkrijete uzrok prevare vašeg partnera i da uvidite, da li u tome možda ima malo i vaše krivice.

Neće uvijek biti jednostavno, jer je puno sitnih razloga koji partnera navedu na tu odluku. Psiholozi su se bavili ovim fenomenom i izložili su niz razloga, zbog kojih se jedan od partnera najčešće odluči za prevaru.
1. Emocionalna udaljenost
Osnov svake zdrave veze je emocionalna bliskost, razumijevanje i svakodnevni razgovor. Ako vaš partner osjeća da ste već neko vrijeme na emocionalnoj distanci, možda će potražiti razumijevanje u nečijem zagrljaju, a vašu ljubav bi to moglo skupo da košta.

2. Rutina
Rutina postepeno prerasta u dosadu, a dosada ima poguban uticaj na vezu dvoje ljudi. Malo turbulencije rješava stvari, a često ta turbulencija dolazi od treće osobe u vašoj vezi.

3. Nedostatak samopouzdanja
Ponekad dođemo u fazu života koja nam ne prija i u kojoj se ne osjećamo najsigurnije. Muškarcima je najbolji lijek za ego, ako primijete da su i dalje poželjni ženama. Kada shvate da ih neka druga žena želi, rado će sebi dopustiti aferu, samo da bi povratili izgubljeno samopouzdanje.

4. Odrasli su u okolini u kojoj je varanje bilo normalna pojava
Vaspitanje mnogo utiče na razvoj karaktera i ponašanje tokom zrelih godina. Ukoliko je u djetinjstvu imao priliku da vidi kako je prevara prošla nekažnjeno, vjerovatno će shvatiti da je riječ o sasvim normalnoj pojavi, kojoj se kasnije neće ni truditi da odoli.
(Ljepota i zdravlje)