5 beauty-trikova koje ni kom slučaju ne smijete isprobavati

I sami sigurno svako malo naletite – surfajući na Facebooku, Instagramu, Pinterestu i sličnim mrežama – na brojne savjete i “beauty-trikove” raznih blogerica i influenserki koje se kunu u njihovu efikasnost. Međutim, koliko god izgledali privlačno i bezopasno, nije svaki trik dobar za našu kožu. Naprotiv!

Ovih 5 trikova nikako nemojte provavati…
#1 Maslinovo ulje kao maska za lice
Obično maslinovo ulje iz kuhinje trebalo bi da bude tajni sastojak za maske ili kreme za lice. Međutim, zapravo se nanošenjem čistog ulja na kožu uništava prirodni zaštitni sloj kože. Takođe, začepljuje pore te vodi do onečišćenja. Ne postoje badava posebna ulja za lice…
#2 Jabukovo sirće kao tonik
Jabukovo sirće ima pH-vrijednost od 5,5 i lagano je kiselo. Ima manju pH-vrijednost od naše kože te je dovodi u disbalans, umjesto da je smiri. Dakle, jabukovo sirće nema šta da radi na licu – mada se mnogi kunu u njega.

#3 Zagrijavanje uvijača za trepavice
Jedan beauty-trik pokazuje kako se uvijač za trepavice zagrijava fenom. Zbog toga bi trepavice trebalo da budu ljepše te duže zadrže oblik. Međutim, treba jako paziti da se uvijač ne zagrije previše jer visoka temperatura može oštetiti osjetljivu kožu oko oka.
#4 Limun za izbjeljivanje
Malo soka od limuna na rukama ili nogama pa dlačice više neće biti tamne, nego svijetle. Ovo čudotvorno sredstvo čak može posvijetliti pigmentne mrlje. Međutim, nemojte koristiti ovaj trik. Sok od limuna djeluje nadražujuće na kožu te može izazvati peckanje i svrbež.

#5 Piling od šećera i soli
So i šećer nemaju šta da rade na licu. Posebno ako imate prirodno osjetljivu kožu – oba mogu jako nadražiti kožu. Osim toga, šećer podstiče starenje kože i nastanak bora. Ko sa 20 želi izgledati kao da ima 40?
(Ljepota i zdravlje)