5 mera zaštite za koje će vas držati dalje od zaraze

Moramo se držati propisanih mera

Još postoje brojna pitanja na koja nas zanimaju odgovori kada je u pitanju kupovina namirnica za vreme pandemije koronavirusa.

Donosimo odgovore eminentnih stručnjaka na ono što ljude sada više ikad zanima o ovoj temi i šta je sigurno, a šta ne.

1. DA LI JE SIGURNO ODLAZITI U PRODAVNICU?

Svima je jasno da je trenutna situacija takva da je većina nas izolovana u svom domu i da smo na minimum smanjili socijalne kontakte kako bismo zaustavili širenje virusa. Koliko je onda sigurno ići u prodavnicu (a po namirnice se, ne baš svaki dan, otići mora)?

U tom slučaju najvažnije je ne dolaziti u kontakt sa zaraženom osobom i tu su najvažnije mere društvenog distanciranja i zaštite. Obavezno pazite na razmak između vas i drugih osoba i nosite masku i rukavice.

Ruke obavezno dobro operite kad se vratite kući, ali i nakon raspakivanja namirnica. U međuvremenu nipošto ne dirajte lice rukama.

2. SME LI SE NARUČIVATI DOSTAVA?

Namirnice nisu rizik, rizik je kontakt s dostavljačem. Danas većina njih nudi beskontaktnu dostavu, pa i to iskoristite.

3. TREBA LI DA SE ČISTE LIMENKE NAKON POVRATKA KUĆI?

Da! Što je sigurno – sigurnjeo. Svakako dezinfikujte sve što u ambalaži unesete u kuću jer ko zna ko je to pre vas pipao i da li je taj neko zaražen.

Perite ruke i nakon što ste dodirivali namirnice jer je to najsigurniji način sprečavanja širenja virusa.

4. UBIJA LI ZAMRZAVANJE VIRUS?

Zamrzavanje svežih namirnica u svrhu uništavanja virusa nije najbolja metoda, posebno ako uzmemo u obzir da se u laboratoriji virus zamrzava kako bi se očuvao. Ako zamrzavate hranu, prvo je očistite ili skuvate, a to su dva najsigurnija načina zaštite.

5. ŠTA SA SVEŽIM NAMIRNICAMA?

Zasad ne postoje dokazi da se virus širi putem površine tih namirnica, ali ipak postoji podatak da on može da živi na njima, prema pisanju studije koja se bavila respiratornim virusima. Šanse za kontakt s virusom na ovaj način su male, ali nisu zanemarljive. Sveže namirnice svakako treba veoma dobro oprati, a nakon toga temeljno oprati i ruke.

( Kurir.rs )