5 NAJVEĆIH GREŠAKA U ODGAJANJU MUŠKE DECE: Zbog ovoga izrastaju u nesigurne muškarce

Uprkos želji da urade najbolje za svoju decu, roditelji nekad prave greške… a ove su najčešće u odgajanju muške dece!


Izvor: Guliver/Getty Images/Pahis

Odgajanje deteta je težak “posao”, bilo da je reč o dečaku ili devojčici, a psiholozi su izdvojili pet najvećih grešaka koje roditelji prave pri odgajanju muške dece.

Preterana briga i zaštita

Izraz “mamin sin” ne postoji tek onako – zaista, majke često previše brinu u svojim sinovaima i mnoge stvari rade umesto njih. Iako misle da im time pomažu, ovakav način odgajanja je zapravo loš za dete. Ako majka uvek odlučuje umesto svog sina, sve radi umesto njega i štiti ga i od stvari koje ne predstavljaju realnu opasnost, on će izrasi u nesigurnog muškarca.

Roditelji treba da brinu o deci, ali i da ih nauče da budu nezavisni, a ne da sve rade umesto njih. A u situacijama koje su teške za decu, ali nisu opasne, najbolje što mame i tate mogu da urade je da svom sinu pokažu kako da reši neki problem, umesto da ga reše umesto njega.

Pokušaj da majka zameni oca

Nažalost, sve je više samohranih majki koje se na sve moguće načine trude da dete ne oseti nedostatak drugog roditelja. To je sasvim razumljivo, ali činjenica je da majke ne mogu da budu i očevi, a psiholozi kažu – i ne treba – majke treba da ostanu onakve kakve jesu da ne bi narušile dečji koncept muškarca.

Prigovaranje za svaku grešku

Nije retkost da su dečaci nemirni i radoznali, ali to nije razlog da detetu prigovarate za svaku sitnicu. Ako se dete ne ponaša loše i ne ugrožava sebe ili nekog drugog, ne treba da ga grdite, već da sa njim razgovarate o posledicama ponašanja. I ne zaboravite da ga pohvalite kada uradi nešto dobro jer je to veliki motiv da ispravi greške koje pravi.

Zabrane

Dečake često zanimaju bicikli, skejt i slično, a roditelji ih iz straha da se ne povrede odvraćaju od toga. Psiholozi kažu da ne bi trebalo potiskivati prirodna interesovanja dečaka jer će tako postati nezadovoljni dečaci. Naravno, rešenje nije u tome da ga pustite da “radi šta hoće”, već da ga naučite da bude pažljiv i da izbegne opasne situacije.

Izostanak dobrog ličnog primera

Dečji psiholozi stalno ističu da se deca ugledaju na svoje roditelje i oponašaju ih. U tom kontekstu, dečak će gledati kako se tata ponaša prema mamai i isto će se tako ponašati prema devojkama kada odraste. Bilo da je otac previše grub u ponašanju prema svojoj ženi ili možda dozvoljava da se ona loše ponaša prema njemu – dete sve to gleda i “upija”.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.