5 polnih bolesti koje mogu da se prenesu i kad nosite kondom

Prezervativi su 98 odsto efikasni kada je reč o zaštiti od oboljenja koja se prenose seksualnim putem — ali neka se mogu preneti čak i kada koristite kondom!


Prezervativ je mera zaštite o kojoj ne treba previše pričati: on je apsolutna nužnost u 21. veku! Pored toga što je kontracepcijsko sredstvo, odnosno sprečava neželjeno začeće, kondom onemogućava širenje zaraznih polnih bolesti. Ukoliko ga upotrebljavate pravilno, možete biti spokojno kada je reč o prenosu hepatitisa C i B, hlamidije, HIV-a, gonoreje…

Međutim, postoje oboljenja koja se šire preko kože i kod kojih prezervativ nije od velike pomoći. Zato, ukoliko ste seksualno aktivni, budite izuzetno oprezni pri izboru partnera.

Molluscum contagiosum virus


Ovo oboljenje manifestuje se promenama na koži u predelu lica, genitalija i pregiba, koje izgledaju kao pojedinačne ili grupisane poluloptaste tvorevine s malim udubljenjem u sredini. Obično je ovo stanje asimptomatsko, a najčešće se prenosi među decom — direktnim kontaktom s inficiranom osobom ili preko odeće i predmeta za ličnu higijenu. Kod odraslih je, međutim, seksualno prenosivo, a žene promene obično primete u predelu vulve.


HPV


Humani papiloma virus spada u najčešće polno prenosive bolesti i velika je verovatnoća da ćete u jednom momentu biti izloženi ovom virusu, koji mogu da izazovu značajne zdrastvene probleme poput raka materice. Upotreba kondoma smanjuje rizik za njegov prenos, ali nije nemoguće zaraziti se i kada nosite prezervativ jer ne postoje naučni dokazi da lateks sprečava prenošenje određenih sojeva virusa. HPV može da izazove genitalne bradavice, ali neki pacijenti nemaju spoljašnje simptome, pa su često nesvesni dasu zaraženi.

Kondom, Prezervativ

Genitalni herpes


Ukoliko vaš partner ima herpetičku leziju na koži koju ne prekriva kondom, s tog mesta se može raširiti virus herpes simpleks, koji izaziva genitalni herpes. Lekari preporučuju osobama kojima je dijagnostikovano ovo oboljenje da se uzdržavaju od seksualnog kontakta u fazi izbijanja promena jer je tada rizik za širenje bolesti najviši. Imajte na umu da je prenos zaraze moguć i kada nema vidljivih simptoma!


Sifilis


Baš kao i kod herpesa, kondom neće sprečiti širenje sifilisa, oboljenja koje izaziva bakterija Treponema pallidum. Obično se manifestuje ulkusima (tj. zatvorenim lezijama) i šankrama (malim čirevima), kao i osipom, mukokutanim lezijama, uvećanjem limfnih čvorovima, a mogu se javiti i visoka temperatura i gubitak telesne mase. Budući da se prenosi direktnim kontaktom s telesnim tečnostima, ali i infektivnim tečnostima iz otvorenih ili skrivenih vlažnih, lezija kože i sluzokože može se dobiti čak i kada koristite prezervativ.


Stidne vaši


Iako više nisu česte kao ranije kada je higijena bila na nižem nivou, stidne vaši nisu nestale — one polažu jajašca u genitalnoj regiji i žive u stidnim slačicama, tako da kondom ne može da spreči njihov prenos.

 

( Glossy )