7 poznatih žena koje su pobedile rak dojke!

Sintija NIkson,

Prema nedavnim istraživanjima, rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Šansa da se žena razboli tokom svog života je oko 13%, što znači da će svaka osma žena oboleti od bolesti, a statistička šansa će se povećavati kako stari. Međutim, većina dijagnoza odnosi se na ranu fazu bolesti, što rezultira izlečenjem od više od 90%.

Ove poznate žene su među onima koje su proživele agoniju pozitivne dijagnoze, borile se protiv raka i uspele da ga prevaziđu, prenoseći svima nama važnu poruku punu nade.

ŠERIL KROU

foto: Reuters

Pevačici je u početku dijagnostikovan rak 2006. godine i lečena je zračenjem. Kako nije imala simptome i tumor je slučajno otkrila na mamografu, ona redovno koristi svoju popularnost da podstakne žene da ne zaborave godišnje preglede.

RITA VILSON

U aprilu 2015. godine supruga Toma Hanksa otkrila je u intervjuu da je imala dvostruku mastektomiju. Rita Vilson je imala histološku heterogenost u jednoj dojci koju je nadzirala dok pregled nije pokazao da je postala agresivnija.

DŽULIJANA RANCIC

Voditeljki E! Vesti je dijagnostikovan rak dojke u oktobru 2011. godine kada je imala 36 godina i lekar ju je zamolio da uradi mamografiju pre nego što započne još jedan tretman vantelesne oplodnje. Morala je da uradi dvostruku mastektomiju, ali to je nije navelo da se oprosti od svog sna da postane majka. Ona i njen suprug dobili su sina preko surogat majke u avgustu 2012. godine.

KRISTINA EPLGEJT

Glumici je rak dojke dijagnostikovan kada je imala 36 godina, u aprilu 2008. Odabrala je dvostruku mastektomiju i histerektomiju, jer je bila nosilac genetske mutacije BRCA1, što povećava šanse za razvoj raka dojke i jajnika.

DŽULIJA LUI-DRAJFUS

U septembru 2017. glumica je putem Tvittera objavila da ima rak dojke. „Svaka osma žena oboli od raka dojke“, napisala je. “Danas sam ja ta.” Dve godine kasnije, u intervjuu, otkrila je da se posle hemoterapije i dvostruke mastektomije oseća veoma dobro – i zapravo je osvojila svoju 7. nominaciju za Emi za ulogu u seriji Veep.

SINTIJA NIKSON

foto: Reuters / Eduardo Munoz Alvarez

Miranda iz serije Seks i grad se razbolela 2006. godine. Njenoj majci je ranije dijagnostikovan rak dojke i znala je da je veća verovatnoća da će i sama dobiti bolest, što joj je dalo više snage da se nosi sa dijagnozom. Sada je uključena u organizaciju koja edukuje žene širom sveta o prevenciji raka.

KAJLI MINOG

Australijska pevačica bila je na svetskoj turneji 2005. godine kada je saznala da ima rak dojke. Imala je 36 godina. Podvrgnuta je mastektomiji i hemoterapiji i od tada je potpuno zdrava.

(Stil.kurir.rs)