8 kobnih grešaka prilikom pravljenja domaćeg hleba: Zato vam ne uspeva!

Miris domaćeg i vrućeg hleba vraća nas u detinjstvo, u vreme kada su nam naše bake i majke pripremale domaći hleb, a u čijem ukusu smo svi uživali.

Mnoge domaćice i danas rado svojoj porodici pripremaju domaći hleb, ali dešava se da ne ispadne kako bi one želele. Mi ćemo vam u nastavku teksta  predočiti koje greške prilikom pripreme najčešće pravite, te ne dobijete savršeno, unutra mekan, a spolja hrskav hleb.

Svaku vrstu brašna posmatrate na isti način


U vreme naših baka i prabaka, velika je verovatnoća da je postojala samo jedna  vrsta brašna. Danas u radnjama postoje različite vrste- od namenskog, pšeničnog, bademovog, heljdinog… Upravo tu se provlači najveća greška modernih domaćica. Naime, one misle da je svejedno koju vrstu brašna koriste u pripremi, zbog čega hleb ne ispadne kako bi želele. 

Daćemo vam primer. Naime, ako koristite recept sa višenamenskim brašnom, ali ostalo vam je pšeničnog brašna, pa želite njega da iskoristite, grešite. Rezultat neće biti isti. Sad se pitate zašto?

Pšenično brašno od punog zrna upija više tečnosti nego višenamensko brašno, pa će vam biti potrebno više vode, a rezultat toga je lepljivo testo. Takođe, imajte na umu da pšenično brašno stvara gluten i protein ako se prepeče, a to znači da će hleb više da se mrvi.

Brza baklava od 5 sastojaka: Sočni, slatki greh kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)

Ne koristite dovoljno masnoće


Kako bismo se zdravije hranili, svi se trudimo da umesto maslaca ili ulja u recept ubacimo ulje s manje masnoće. Ali, tu grešimo! Masti imaju važnu ulogu u pečenju hleba jer podmazuju testo i zadržavaju plinove, te se testo bolje diže.


Problem nastaje kad pokušate da ubacite sastojke sa smanjenim udelom masnoće. Na taj način poremetićete razmeru vode i tečnosti.

Koristite previše ili premalo šećera

Šećer ima važnu ulogu u pečenju hleba, ne samo kada je reč o belom i smeđem šećeru, nego i drugim vrstama poput sirupa, sokova ili voćnih kaša. 

Šećer je preko potreban kvascu kako bi prošao ceo postupak dizanja testa. Ukoliko ne stavite dovoljno šećera, kvasac neće moći da odradi svoju namenu.


Sa druge strane, ako preterate sa šećerom, on će uzeti vodu kvascu. Zato je za slađi hleb potrebno više kvasca nego za slani.

Takođe, ako u brašno dodate najpre kvasac, pa šećer, usporiće se proces dizanja testa. Zato se preporučuje da šećer umešate baš onako kako piše u repeptu.

Takođe, kvasac se ne može hraniti na veštačkim zaslađivačima, te izbegavajte da ih koristite u pripremi domaćeg hleba.

Što je šećer koji koristite tamniji, to će hleb pre da dobije smeđu boju, pa imajte to na umu kad određujete temperaturu i vreme pečenja.

Krompiruša od gotovih kora: Mrsna, bogata i ukusna! (RECEPT)

Ne obraćate pažnju na važnost tečnosti

Dobra razmera vode i tečnosti je ključna kako se testo ne bi lepilo za prste i posudu.Mnoge domaćice tu prave grešku zbog čega im se testo ne podigne dovoljno. 

Trebalo bi biti malo lepljivo na dodir jer to znači da je dobar za rast kvasca i otpuštanje ugljen dioksida zbog kojeg se testo diže, kao i za razvoj glutena.

Ali, nije zabrinjavajuća samo voda. Isto važi i za mleko ili voćne sokove koje dodajete jer su i oni izvor vlage.

Jaja će testu dodati vlagu kao i neke masti i zaslađivači. Stoga, pre nego što u recept ubacite sastojak koji se ne nalazi u receptu, razmislite na koji način ćete odrediti razmeru u testu.

Ne pazite na kvalitet vode

Hlorisana voda može da poremeti funkciji enzima u testu, a to loše da utiče na kvalitet hleba. Kvasac je takođe osetljiv na hlor, te ukoliko voda sadrži hlor, savet je da je filtrirajte pre dodavanja testu.

Tvrda voda sadrži visok nivo kalcijuma i magnezijuma, što remeti hemijske procese u hlebu i onemogućava razvijanje glutena, dok usporava fermentaciju.

Sa druge strane, meka voda je nezahvalna jer bez minerala kvasac neće odraditi svoj posao. 

Koristite prevruću ili prehladnu vodu

Previše hladna voda dovodi do toga da testo ne može dovoljno da se digne. Sa druge strane, od pretople vode testo pak prebrzo raste. Stoga, pronađite balans. 

Stoga kvasac prethodno otopite u mleku na 45 Celzijusovih. Ako ga dodajete pravo ostalim sastojcima, voda mora biti na temperaturi oko 48 Cezijusa.

Naime, viša temperatura može da škodi kvascu i ubiti ga, dok ga niže temperature neće aktivirati.

Ne primećujete da je kvasac mrtav

Za većinu sastojaka nije problem ako mesecima stoje u ormariću, ali suvi kvasac koji dugo stoji možda više nije živ. Takođe, ako ga niste pravilno čuvali ili je istekao rok trajanja, rezultat je isti.

Kvasac je najefikasniji kako stari, ali treba paziti na rok trajanja. Trebalo bi da ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, u frižideru. Bitno je pravilno ga spremati i paziti da nije u dodiru s toplotom, vazduhom,  ili vlagom jer u tom slučaju brzo propada.

Ako niste sigurni, testirajte ga pre upotrebe.

  • Stavite paketić kvasca u mlaku vodu pomešanu sa kašikom šećera.
  • Ostavite da stoji 10 minuta.
  • Ako krene da se diže, onda je sve u redu.

Previše ili premalo mesite testo

Hleb mesimo da razvije gluten, a istovremeno nastaju proteini koji pomažu testu da se diže i pritom zadrži formu bez raspadanja. Ako ne mesite dovoljno dugo testo, neće ući dovoljno vazduha, te se sastojci neće ravnomerno sjediniti. Ako pak mesite previše, oštetićete testo.

Imajte na umu da je testo spremno kad se lako odvaja od površine na kojoj ga mesite ili od posude, a kad ga povučete trebalo bi da podseća na gumicu s obzirom na način kako se vraća. Ako je takvo, prestanite mesiti.

Brzi kolač bez jaja: Mekan i sočan, smazaćete ga u jednom dahu! (RECEPT)