8 VRSTA POSUĐA KOJA STE POGREŠNO PRALI U MAŠINI: Ove predmete uvek morate tretirati ručno!

Pranjem u mašini mogli biste ih nepovratno uništiti ili ugroziti sopstveno zdravlje.

Izvor: Shutterstock

Mašinu za sudove obožavamo jer sudoperi skoro da ne moramo da se približavamo. Ipak, postoje određeni predmeti koji nikako ne smeju da se peru u ovom praktičnom kućnom aparatu jer bi ih mogao nepovratno uništiti ili ugroziti vaše zdravlje.

Ovo su osam vrsta posuđa koje morate prati ručno:

1. Posude i pribor za ljubimce

Možda ga smatrate članom porodice, ali posude koje upotrebljava vaš ljubimac ne bi trebalo da se nađu sa tanjirima iz kojih jedete. Zanemarite onu staru legendu koju ste čuli, da su pseća usta čišća od ljudskih, jer to baš i nije istina.

Razmislite šta je sve vaš ljubimac stavio u usta tokom šetnje ili šta je sve polizao dok se umivao. Njihove posude zasigurno sadrže bakterije koje mogu biti otrovne za vas i vašu obitelj. Zato njihove stvari radije perite ručno.

2. Profesionalni noževi

Iako se možda grozite mogućnosti da se posečete na finu oštricu dok nož perete ručno, mašina ne čini dobro vašim noževima. Iako neki aparati za pranje posuđa imaju posebnu policu za noževe, ciklusi mašine za sudove i abrazivni deterdženti otupiće njihovu oštricu. Bolje ih je oprati ručno pa osušiti čistom suvom krpom te ostaviti još malo da se osuše na vazduhu.

3. Rende za sir
Nemojte se iznenaditi ako ovu sitnicu stavite u mašinu, a ona vam nakon pranja izgleda kao da nije ni oprana. Sudomašina nema sposobnost da pokupi sav sir koji se zavukao u rupice, zato je bolje da se za to pobrinete vlastitim rukama.

4. Kristalne figure i posuđe

Možda se bojite i ručno prati čaše od dragocenoga kristala, no pranjem u mašini tek možete ostati bez njih. Visoke temperature u sudomašini i blizina drugih predmeta mogu prouzrokovati napuknuća na kristalu, piše Reader’s Digest.

Da biste ga očistili, zagrejte dve šoljice sirćeta i ulijte ga u veću posudu. U sirće stavite čaše ili činije i umačite tri do pet minuta. Zatim isperite čistom vodom i osušite krpom bez dlačica za savršeni sjaj.

5. Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura koje se razvijaju u mašini tokom pranja i sušenja, s drvom takođe rizikujete da promijeni konzistenciju. Pod pretpostavkom da niste ljubitelj iverja u mašini, najbolje je takve stvari prati ručno.

Vruća voda može otopiti ili izmeniti drvene predmete. Kako biste ih pravilno održavali i oprali, jednostavno umočite sunđer u toplu vodu sa malo sapunice i time ih izribajte pa isperite pod mlazom tople vode.

6. Bakarno posuđe

Zbog svog sastava odlične su za kuvanje, ne ispuštaju hemikalije u hranu i dugotrajne su. No, ako svoje bakarne posude ubacite u mašinu, mogu promeniti boju, pa čak i zarđati. Bakarno posuđe uvek perite ručno ako želite da ostane sjajno.

7. Posude koje ste dobili s hranom iz dostave

Mogu biti zgodne za obrok koji želite poneti na posao ili za grickalice koje ćete pojesti u putu, no posudice koje ste dobili s hranom iz dostave nikad ne perite u sudomašini, ako na njima nije naznačeno da smeju u mašinu. Ako nemaju tu oznaku, nisu sigurne za pranje u mašini.

Toplina vode tokom pranja, kao i ona koja se razvije tokom sušenja mogu prouzrokovati raspadanje posudica pa i promenu njihovog hemijskog sastava, zbog čega više neće biti sigurna za odlaganje hrane. Zato je za bolje koristiti samo posudice koje su tome namenjene, a u mašinu stavljajte samo one koje su posebno označene da jesu za tu vrstu pranja.

8. Skupoceno posuđe

U mašinu ne biste trebali stavljati nijedan komad posuđa koji spada u vredno porodično nasleđe. Ako postoji činija, tanjir za posluživanje ili vaza koju imate u porodici generacijama ili posebno volite taj komad posuđa, nemojte ga stavljati u mašinu. Možda će stotinu pranja preživeti, no jednom se može dogoditi da se kvrcne s drugim posuđem unutra te da napukne, pa da ga izvadite u više komada.

Nije pametno rizikovati sa stvarima koje se mogu razbiti, radije ih operite na ruke. Isto važi i za sve pozlaćene ili posrebrenjene komplete posuđa ili pribora, kao i one s nežnim uzorkom. Bilo koja posuda sa zlatnim rubovima ili nežnim uzorcima, poput otmenoga porcelana koji ste dobili za venčanje, definitivno nije za mašinsko pranje. Sve to radije operite ručno i dalje će zadržati sjaj.

 Izvor: Net.hr