Ako osetite simptome infarkta, smesta uradite ove dve stvari!

Ilustracija,

Znake infarkta nije uvek lako prepoznati, ali neki od njih su ipak tipični. Simptomi su, pre svega, veoma jak bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osećaj vreline ili pritiska u grudima. Od siline tegoba, oboleli može ostati bez vazduha, ali ono što treba hitno uraditi može doslovno da mu spasi život, prenosi Lepa&srećna.

Govoreći o jednostavnim sredstvima zaštite srca i krvnih sudova, prof. dr Ivan Stojanović, kardiolog Instituta “Dragiša Mišović” objašnjava da je veoma važno sprečiti stvaranje tromba.

To se može učiniti običnom šetnjom, blagotvornim kretanjem koje podstiče cirkulaciju i može da zaštiti organizam od fatalnog začepljenja krvnih sudova. Ako do infarkta ipak dođe, treba hitno da uradite dve stvari.

Jedna je da pozovete hitnu pomoć, jer je lekarska intervencija najznačajnija u prvih sat vremena. Druga je da popijete aspirin, lek koji utiče na brzo širenje krvnih sudova.

Nije dobro uzimati aspirin redovno i na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom”, rekao je dr Ivanović, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva. “To je ipak lek, a ne suplement.”

Međutim, treba uvek da ga imate u kući, jer može da bude spasonosan u ovakvim situacijama.