AKO OVO RADITE DOK SPREMATE MESO, RIZIKUJETE TROVANJE: 17 najvećih grešaka koje većina ljudi pravi u kuhinji, opasne su!

Neće greške u kuvanju uticati samo na ukus, već i na bezbednost hrane!


Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/SeventyFour

Ljubitelji jela s mesom, sočnih šnicli ili ukusnih burgera, često prave ove greške u kuhinji.

Neke od njih utiču na ukus vaše omiljene namirnice, ali su neke opasne i po zdravlje.

Ovo su najčešće kuhinjske greške kada je u pitanju priprema mesa!

Ne čitate recept

Ako piše kako bi trebalo da pripremite meso i koliko će dalje ta procedura trajati, nemojte “odokativno” spremati jelo, recept postoji s razlogom.

“Preskačete” marinadu

Ukusne marinade sa začinima, uljem ili vinom postoje s razlogom. One će u meso “ubaciti” još ukusa i dodatno ga omekšati. Nije isto da li ste meso ostavili 15 minuta u marinadi, ili dva-tri sata ili čak preko noći.

Pržite na nedovoljno zagrejanom tiganju

Uskraćujete sebi fantastičan ukus ako šniclu “bacite” na tiganj koji se nije dovoljno zagrejao. Dobićete meso koje više ima ukus kao da je dinstano, i neće biti meko i sočno. Vruć tiganj će zatvoriti pore mesa i zarobiti sve sokove u njemu, a spolja će napraviti karamelizaciju i koricu.
piletina, meso, ručak, hrana, ishrana
Izvor: Guliver/Getty Images/Bartosz Luczak

Pretrpavate tiganj

Bilo da pripremate burgere, šnicle ili nešto treće, postoji ograničenje broja namirnica koje ste stavili u tiganj. Ako ga pretrpate, hrana će sprečiti da tečnost ispari, i umesto da se meso prži, počeće da se dinsta. A meso po obodu tiganja verovatno neće biti gotovo.

Pržite na maslinovom ulju

Jer, toliko puta ste čuli da je zdravije od suncokretovog. Maslinovo ulje nije predviđeno za prženje na jakoj vatri, temperatura gorenja mu je mnogo niža od ostalih ulja.

Skraćujete vreme sporog kuvanja

Spremate ukusan gulaš ili slično jelo koje se dugo krčka? Nemojte samo posle sat vremena bocnuti meso i pomisliti, ma, dovoljno se skuvalo. Neki recepti s razlogom zahtevaju i po četiri sata. Probajte, shvatićete razliku odmah!
Gulaš
Izvor: Shutterstock

Ne solite dovoljno

So i biber najbolji su “prijatelji” mesa, jer pojačavaju njegov ukus. Nemojte biti stidljivi kada ih stavljate, dobićete bljutavu hranu.

Roštiljate na otvorenom plamenu

Majstori kuhinje znaju, najbolji roštilj sprema se iznad žara. Otvoreni plamen će samo učiniti da površina izgori, što može biti i štetno za zdravlje, a meso iznutra ostane sirovo.

Perete meso

Veliki je kuhinjski mit da bi meso trebalo prati pod vodom pre pripremanja, i naročito važi za piletinu. Ne perite meso, nema potrebe za tim.
sirova piletina, hrana, meso
Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/nastya_ph

Ne odvajate meso od povrća

Budite izuzetno pažljivi da sirovo meso ne bude pored svežeg povrća, i da ih ni slučajno ne sečete istim nožem, na istoj dasci. To može dovesti do trovanja!

Ne probate dok kuvate

Kako ćete znati da li je hrani potrebno još soli, bibera ili začina, ako niste “štrpnuli” barem malo da probate?

Ne “odmarate” meso

Šnicla, biftek, hamburger ili drugo meso koje se prži na vrućem tiganju mora da ostane da “odmori” desetak minuta. Biće neuporedivo sočnije i ukusnije.
krmenadle, meso, recepti, hrana
Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/bhofack2

Koristite metalni pribor na teflonu

Trebalo bi da koristite plastične, silikonske ili drvene varjače, tiganji i lonci s teflonom će vam duže trajati.

Koristite tup nož

Opasniji je od oštrog, jer ćete više “navaliti” da biste mogli nešto njim da isečete. Sećate se da nikada ne bi trebalo koristiti tup brijač? Isto važi i za nož.

Previše često mešate ili okrećete meso

Pustite ga da dobije koricu i da se karamelizuje, odnosno ostavite meso na miru dok se peče!

Meso spremate direktno iz frižidera

I pravite ogromnu grešku. Neće se ispeći ravnomerno i biće mnogo žilavije. Meso mora doći na sobnu temperaturu pre nego što ga stavite u tiganj. Ostavite ga na radnoj površini najmanje pola sata.

Ne brišete radnu površinu

Ako ste pripremali sirovo meso, odmah prebrišite radnu površinu sunđerom i deterdžentom, potom isperite i osušite ubrusom. Na sirovom mesu, naročito piletini i svinjetini, nalazi se mnoštvo mikroorganizama sa kojima ne želite da se upoznate.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.