Ako uradite ovo, cvetaće bujnim cvetom cele zime!

Šta treba da uradite kako bi decembar počeo bujno da cveta? Teško je verovati da postoji cvet koji mrzi sunce, a obožava vodu, ali postoji. Pogodili ste, to je božićni kaktus ili decembar.

Naziv je dobio po tome što bujno cveta od kraja novembra pa sve do kraja januara. I nema lepšeg zimskog cveta od ovog, ali u mnogim kućama je ova biljka lenja za cvetanje.

Mnogi greše pa ovaj divni cvet neguju kao da je kaktus. Iako u svom nazivu nosi ovo ime, božićni kaktus je cvet koji ne sme da se ostavi bez vode i u prostoriji sa suvim vazduhom.

Pravila za negu decembra:

1. Zapamtite da decembar obožava indirektno svetlo. Temperatura vazduha mora da bude najmanje 15 stepeni Celzijusa.

2. Kad dođe leto, ovaj cvet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba vazduh. I ne zaboravite da ga svaki dan zalivate.

3. Decembar spada u kapriciozni cvet koji ne sme da se dira u sezoni cvetanja: ako tokom cvetanja premestite saksiju ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvetanje.

4. Kad dođe proleće, decembar opskrbite sa đubrivom za cveće. Biljka će najviše da raste i lista tokom leta, pa je tada đubrite dva puta mesečno. Prestanite da je prihranjujete u septembru.

5. Nikad ne secite makazama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, lepše i bogatije cvetaju.

6. Decembar se presađuje krajem februara, kada konačno prestaje da cveta.

Važna napomena: mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka saksija za decebar bude plitka i široka. Neka trećina saksije bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomešanom sa krupnim peskom ili usitnjenim ugljom.

7. Početkom decembra ovaj cvet stavite u dobro osvetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svetlost. Tada će se probuditi i bujno cvetati.

Savet plus:

Kada decembar prestane da cveta, postepeno smanjite zalivanje, stavite ga na hladno i tamno mesto do kraja marta. Pustite ga da se odmori od cvetanja. Krajem marta biljka započinje vegetativni period, pa cvet možete da prebacite na njegovo uobičajeno mesto.