Ako vam natiču ruke, noge ili lice, evo šta se dešava sa vašim telom!

Postoji 6 glavnih uzročnika edema u jutarnjim satim:

1.  Nedostatak magnezijuma – sa nedostatkom ovog elementa, telo zadržava vlagu. Kod žena sve se pogoršava tokom PMS, kada je aldosteron najaktivniji i izaziva brz gubitak magnezijuma.

2. Nedostatak joda. U ovom slučaju najčešće ujutru pored lica, natiču i ruke, a posebno noge. Ako je nivo joda u organizmu veoma nizak, otok neće nestati ni tokom dana. Uzmite jod i otok će nestati.

3. Stagnacija žuči.  Kod hroničnih bolesti, kapci uglavnom nateknu, a moguća je i alergijska reakcija (svrab, iritacija sluzokože očiju).

4. Konstantan zatvor. Ovaj problem izaziva loša limfna drenaža, zbog čega lice i telo ujutru “nabubre” i to se zadržava do sredine dana.

5. Prekomeran unos soli. Ako tokom kuvanja so koristite u većim količinama, to će neminovno dovesti do nakupljanja tečnosti u telu i shodno tome pojavi edema.

6. Konstantan stres. Nedostatak pravilnog odmora i učestale stresne situacije remete nadbubrežnu žlezdu, kao rezultat toga proizvodnja steroidnih hormona se aktivira i telo ne odvaja optimalnu količinu tečnosti.

Ovo su najčešći uzročnici edema ujutru, ali da biste se uverili da je vaše zdravlje dobro, posetite lekara.

(Stil.kurir.rs)