Alkoholni ocat, soda bikarbona, limun i sapun čiste cijelu kuću

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept naših baka za bolji san: Popijte toplo mlijeko s medom

Univerzalno sredstvo za čišćenje dobit ćete kad pomiješate 1/4 šalice sode bikarbone s litrom vode ili sok od jednog limuna pomiješajte s nekoliko kapi eteričnog ulja i litrom vode. Smjesu, bila ona od sode ili limuna, stavite u špricu, a nakon upotrebe površine koje ste čistili isperite vodom.

POGLEDAJTE VIDEO – trik kako ukloniti dlake s tepiha:

Prozore, ogledala i ostale staklene površine odlično ćete oprati smjesom od 1/4 octa i 3/4 vode koju ulijete u špricu, prskate po staklu i brišete novinskim papirom ili papirnatim ubrusima. Sredstvo za poliranje namještaja, ali i za čišćenje kožnih garnitura, napravite od dvije žlice ribanog sapuna i litru kipuće vode. 

Sapun se mora otopiti i koristi se dok je tekućina još topla tako što se stavlja na krpu (ne izravno na namještaj) i briše. Višak treba obrisati suhom krpom. Oni koji su isprobali ovu smjesu kažu da će se drvo, što više sapuna upije, manje oštećivati i prljati.

Kupaonicu ćete dobro izribati pastom napravljenom od sode bikarbone i malo vode. Njome se čiste kade,  umivaonici, pločice, zahodske školjke… Smeđe mrlje od vode nestat će od mješavine 25 grama soli i 159 ml octa, a kamenac na slavinama kad ga prebrišete octom ili limunovim sokom.

Začepljene odvode, najgoru noćnu moru svake kućanice, uspješno ćete osloboditi ako u njih uspete šalicu sode bikarbone pa šalicu octa (zapjenit će se). Ostavite neko vrijeme i isperite toplom vodom. Neugodne mirise u kuhinji neutralizirat ćete sokom od limuna, a cipele riješiti smrada ako ih iznutra posipate sodom bikarbonom, ostavite i poslije istresete. Na jednak način osvježit ćete i tepihe, kauče i fotelje (ali ne kožne) tako da po njima posipate sodu, ostavite oko pola sata i usisate.

Ne zaboravite brinuti za svoje biljke

Biljke će vam biti zahvalne na prirodnom sredstvu protiv ušiju jer nije štetno kao kupovno. Vodu u kojoj se kuhao krumpir ohladite, stavite u špricu i njome poprskajte biljke ili u zemlju stavite češnjak. Vjerovali ili ne, biljke će zablistati i ako podijelite pivo s njima. Prebrišete li ih smjesom piva i mlake vode, listovi će se sjajiti.

Ishlapljelo pivo, koje obično završi u odvodu, može se iskoristiti kao gnojivo, kao i istrošene vrećice crnog čaja ili kore od banana. Cvijeće u vazama će poživjeti dulje ako u vodu stavite šećera ili nacijedite malo limunova soka.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak

#ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

 

(24sata.hr)