Bakterije i virusi se ne mogu zadržati na kosi ako je perete

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kada doktoru: Imate vodoravne ili okomite nabore na noktima?

Temeljito pranje ruku može spriječiti da dobijemo infekcije zbog bakterija ili virusa koje bismo mogli pokupiti s uobičajenih površina poput rukohvata ili gumba za dizalo, a što je s bakterijama i virusima koji bi mogli biti prisutni u našoj kosi ili na vlasištu?

Uloga šampona je čišćenje vlasišta i kose od nakupljanja proizvoda, prljavštine i viška ulja. Ipak, prema stručnjacima, šampon se pokazao prilično učinkovitim i kod uklanjanja mikroorganizama s naše kose.

– Prvo,  postupak pranja i ispiranja razrjeđuje i ispire mikrobe s vaše kose. Drugo, mnogi šamponi sadrže deterdžent za uklanjanje prirodnih ulja s kose, a neki od tih deterdženata imaju sposobnost otapanja membrana na određenim bakterijama i virusima te ih na taj način ubiti – rekao je Stanley Maloy, doktor znanosti i suradnik potpredsjednika za istraživanje i inovacije na Državnom sveučilištu San Diego.

Također napominje da šamponi sadrže nježnije deterdžente u usporedbi s tipičnim sapunima. Zbog toga šampon ne isušuje previše vlasište i kosu. Iako se može činiti da  je šampon manje učinkovit u ubijanju patogena, on je i dalje vrlo učinkovit u njihovom ispiranju.

Također, kosa je porozna, a općenito se virusi ne zadržavaju toliko dugo na poroznim površinama kao na neporoznim površinama. Da biste bili dodatno oprezni, možda biste trebali razmisliti o učestalijem pranju kose ako ste bili u blizini nekoga tko je bolestan ili u doba sezone poput gripe. Whyte kaže da je također važno redovno dezinficirati ručke na vašim četkama. Također, izbjegavajte dijeljenje bilo kakvih proizvoda za kosu kako biste spriječili prijenos mikroba, prenosi Insider.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ‘Tetoviranje je kao cjepivo za jačanje imunološkog sustava'

#ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

 

(24sata.hr)