Bio je najvjerniji pas na svijetu: Hachiko i priča koja slama srce

Akita inu stara je japanska pasmina psa – koju je proslavio pas Hachiko kao vjerojatno najpoznatija akita na svijetu. 

Priča o psu Hachiku počinje 1923. godine u Tokiju kada Hidesaburo Ueno, profesor na tokijskom sveučilištu na Odsjeku za agrikulturu, na ulici pronalazi psa kojemu daje ime Hachiko.

Svakoga jutra Hachiko svog novog prijatelja prati do željezničke stanice Shibuya. Profesor vlakom odlazi na posao, a na povratku, uvijek u isto vrijeme ga čeka njegova akita. I tako svaki dan.

Nikad ga nije zaboravio

Sve do jednog dana u svibnju 1925. godine, kada se profesor Ueno nije vratio s posla. Doživio je moždani udar i preminuo. 

Iako se njegov vlasnik više nikada nije vratio na stanicu, vjerni pas ipak ga je uporno čekao punih 10 godina.

Još dok je bio živ Hachiko je dobio svoj spomenik, čijem otvaranju je prisustvovao. Dana 8. ožujka 1935 , nakon deset godina dolazaka na Shibuya stanicu Hachiko je uginuo. Godine 1932. napisan je i prvi novinski članak o ovom vjernom psu, a napisao ga je bivši profesorov učenik. Tada je postao japanski nacionalni simbol.  

Njegovi preparirani ostaci čuvaju se u Nacionalnom muzeju znanosti u Japanu, a osim spomenika na tokijskom groblju ovaj pas na stanici na kojoj je čekao svog gospodara ima svoju statuu. 

Također, ulaz u željezničku postaju nazvan je njegovim imenom. O njemu su napisane brojne knjige, snimljene serije i dva filma.

(24sata.hr)