Bogata su proteinima, rastvorljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka!

Rešite sve tegobe na vreme.


Veruje se da je ovo prva biljka koju su ljudi pripitomili. Pored toga što se koristi u tekstilnoj industriji, lan, tačnije njegova semena, su vrlo blagotvorna za ljude.

Bogata su proteinima, rastvorljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, ali i vitaminima B1, B2, C, E i provitaminom A.

Seme lana se koristi kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili žele bolje da pročiste organizam. Kako su bogata uljima i vlaknima, ova semena su i odličan laksativ. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna dejstva.

Mnoga klinička istraživanja pokazala su da sa ovom biljkom možete lečiti i probleme sa visokim holesterolom, neke srčane bolesti i Šegrenov sindrom (hronična autoimuna bolest).

Da biste se rešili zatvora, svako jutro, na prazan želudac, pojedite kašičicu sirovog semena. Iako, možda, ne zvuči ukusno, žvaćite ga što duže možete.

Lakše će vam možda biti kada potopite kašiku lanenog semena u šolji mlake vode, ostavite da odstoji šest sati i to seme jedete pre spavanja. (Naravno, vodu prospete). Inače, seme lana u vodi postane sluzavo, ali, upravo u toj sluzi se nalaze sva njegova lekovita svojstva. Ona obolelu sluzokožu želuca oblaže, štiti i ublažava upale.

( LIFEPRESSMAGAZIN.COM )