Božur: Ovaj raskošan i otmjen cvijet donijet će sreću u ljubavi

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa – opustite se i uživajte!

Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati i do pet dana. Što češće imaju svježu vodu, to duže traju, a treba ih kupovati dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju. Svježe ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, božuri zasigurno daju dozu sofisticiranosti svakom interijeru.

Kada ih stavite u vazu, dodajte u mlaku vodu sredstvo koje pospješuje trajnost cvijeća, a tek nakon sat-dva ih premjestite na hladnije mjesto. U nastavku saznajte i pet zanimljivosti o veličanstvenom božuru:

  1. Božur odiše ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji da dolazi, a postoje nježno ružičasti, bijeli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže nalik kupusu, što je poprilično točan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan prekrasan cvijet.
  2. Ovaj fotogeničan cvijet potječe iz Azije otkud je u europske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, krizantema, azaleja i magnolija. Zbog svoje raskošnosti i veličine cvijeta, uvijek se svi raduju njihovoj sezoni kako bi barem nakratko mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa.
  3. Kinezi su stoljećima božur u umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od sedmog stoljeća poznati su i kao nosioci sreće. Također, slike božura se poklanjaju i koriste u domovima za privlačenje uspjeha i općeg boljitka.
  4. Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utječe na harmoničan odnos i život žene i muškarca. To je cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti, a cvijeta u kasnim proljetnim i ranim, ljetnim mjesecima. Bijeli božuri simboliziraju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli i njihove ljepote.

Osim opojnog mirisa i raskošnog izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Povezuje ga se s pozitivnim djelovanjem na živčani sustav, poboljšavanjem pamćenja, snižavanjem kolesterola i pozitivnog utjecaja na rad jetre, piše Just Fun Facts.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

POGLEDAJTE VIDEO s Robertom Knjazom #ZAJEDNO24SATA:

 

(24sata.hr)