Bundeva idealna za dijetu

Jelovnik koji podrazumijeva bundevu preporučuje se onima koji žele brzo da smršaju.

Bogata je vlaknima, pa tako čak i u manjim količinama obuzdava apetit i daje dugotrajan osjećaj sitosti, što je čini savršenom namirnicom u dijetama.
Zahvaljujući obilju korisnih nutrijenata, bundeva podstiče probavu, čisti crijeva od toksina, pomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi i rasterećuje gušteraču, jača imunitet, a istraživanja su pokazala da čak djeluje umirujuće.
 Bundeva sadrži proteine, masnoće, ugljene hidrate, pektin i minerale (kalijum, kalcijum, gvožđe, cink), vitamine B grupe, C, E, A. Jedinstvena je po tome što sadrži važan vitamin K, koji reguliše gustinu krvi i metabolizam.
Zbog svega ovog, stručnjaci bundevu smatraju idealnom namirnicom za mršavljenje.
Tokom dijete, obroci moraju da se uzimaju uvijek u isto vrijeme, a odredićete ih u zavisnosti od dnevnih obaveza. U dijetu su uključene i užine, koje se sastoje od nezaslađenog voća, čaja ili kafe bez šećera, mineralne vode.
Jelovnik je dat za četiri dana, a od petog dana se ponavlja. Dijeta traje dvije nedelje i u tom periodu možete smršati od šest do osam kilograma. Veoma je važno i to da oni koji imaju neku digestivnu bolest ne smiju da primjenjuju ovu dijetu.

Prvi dan
Doručak: Pečena bundeva sa šargarepom, čaša soka od limuna. Možete pripremiti i kašu od bundeve uz dodatak žitarica (pirinač, proso)
Ručak: Supa od povrća s bundevom u koju možete dodati papriku, šargarepu, luk, malo krompira, zelenog lisnatog povrća i biljno ulje
Večera: Pečena bundeva

Drugi dan
Doručak: Salata od bundeve
Ručak: Pasirana bundeva (kao pire krompir), supa od povrća
Večera: Voće po izboru

Treći dan
Doručak: Kaša od bundeve, salata od povrća
Ručak: Supa od povrća bez krompira
Večera: Dvije kriške tosta i salata od bundeve sa ananasom

Četvrti dan
Doručak: Kaša od bundeve, salata od povrća
Ručak: Supa od povrća i lagano dinstana slatka paprika
Večera: Čorba od bundeva, povrće i pečurke
(Nezavisne novine)