“Čarobna” pidžama protiv loših snova

Uredite djetetu dnevne aktivnosti tako da se pri kraju dana smiruje, izbjegavajte dinamične igre pred spavanje i intenzivna uzbuđenja u večernjim satima
.

Djeca mogu spavati loše iz mnogo razloga – premorena su, hiperaktivna, imaju loše snove, pate od nekog poremećaja u razvoju… Stručnjaci tvrde da čak dvije trećine poremećaja sna traju duži vremenski period i zahtijevaju stručnu pomoć. Samo dva do tri posto poremećaja spavanja kod djece imaju organske uzroke, dok većina djece loše spava iz drugih razloga.  
Nekim ne prija previše svjetla u sobi ili im smeta buka. To nisu veliki problemi jer se rješavaju uvođenjem rutine, rituala i boljom organizacijom. Uredite djetetu dnevne aktivnosti tako da se pri kraju dana smiruje, izbjegavajte dinamične igre pred spavanje i intenzivna uzbuđenja u večernjim satima.

Uvedite neku lijepu naviku koja će pratiti svaki odlazak u krevet. To može biti pjevanje uspavanke, čitanje bajke ili pričanje priče. Djeca koja se često bude preživljavaju ono što im se događalo tokom dana. Kada se probude u plaču, objasnite djetetu šta je san, a šta java, kako bi moglo definirati svoje osjećaje.

Kada dijete definira šta ga plaši, a to je, naprimjer, čudovište ispod kreveta, možete mu pomoći tako što ćete napraviti “sistem za odbranu”. To može biti “čarobna” pidžama, u kojoj je dijete nevidljivo, “magični” jorgan koji služi kao štit. To će pomoći malenima, a u isto vrijeme će razvijati njihovu maštu.
Kada se dijete probudi uplakano, nikada ga nemojte ružiti ili ga vraćati u njegovu sobu ili krevet. Obavezno mu kažite da je to samo loš san i pustite ga da se ušuška u vaš krevet i umiri se.
(Avaz)