Cela nacija će se testirati na virus korona jednom nedeljno?!

Dopada li se vama ova ideja medicinskih eksperata?

Virus korona je stavio pred težak izazov sve zemlje – koliko stroge mere zatvaranja propisati da bi se sačuvali zdravlje ljudi i zdravstveni sistem? I koliko brzo te mere popustiti da bi se koliko-toliko smanjila ekonomska i društvena šteta? Najveći strah od popuštanja mera donosi opasnost od novog talasa epidemije, bolesti i smrti. Da li postoji alternativa? Sada, dok vakcine još nema?

Zanimljiv predlog pojavio se u britanskoj javnosti, a osmislila ga je grupa naučnika koja ga je čak uputila Vladi 10. aprila 2020. godine, piše Lepa i srećna.

Predlog je da se u manjem gradu za nedelju dana testira skoro čitavo stanovništvo – na primer – 200.000 stanovnika. Da bi se zahvatilo 90% stanovništva, potrebno je 26.000 testova dnevno.

Ko god bude pozitivan na virus korona, mora u kućnu izolaciju. Onoga dana kada svi stanovnici budu negativni, grad može da se vrati normalnom životu.

Ova interesantna ,ali i vrlo zahtevna ideja može da se izvede i na nivou cele Velike Britanije, tvrde naučnici. Jedan ili više manjih gradova bili bi samo početak – neka vrsta studije izvodljivosti.

Ukupan godišnji trošak za celu državu iznosio bi 14 milijardi funti što je – kaže grupa naučnika – samo delić onoga što je epidemija korona virusa sada oduzela – u novcu, ljudskom zdravlju i životima.

Za svega nekoliko nedelja bi se moglo proceniti da li ovo deluje – treba samo porediti stopu obolelih u izabranom, “eksperimentalnom” gradu i ostatku Velike Britanije.

( Izvor: Lepa&srećna, J.Ć. )