Često nošenje maske može biti uzrok nizu poremećaja kože

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ocat je dobar i za kožu, Iskoristite nekoliko top savjeta

– Maska utječe na kožu svakoga tko je nosi, bez obzira o kakvoj se bazično koži radi. Najviše utječe na kožu liječnika i onih koji je često nose dok rade u današnjim uvjetima. Naime, maska na licu zadržava vlagu na licu, od disanja, na koži je vruće i toplo, vaš dah ostaje zatvoren u njoj i pritom ne hlapi. Ti su uvjeti idealni za nakupljanje znoja i ulja te sve skupa mijenja kožu, vodi prema upalama, aknama, svrabu, a čak i ranicama – komentirao je njujorški dermatolog Joshua Zeichner za Yahoo.

Osim pranja ruku, važno je prije maske oprati i ruke, savjetuje liječnik.

– Predlažem pjenasti čistač koji odstranjuje višak ulja s lica te hidratizira kožu. Naime, proizvodnja sebuma i stanje hidratiziranosti kože dva su odvojena procesa. Za masnu kožu predlažem čistač sa salicilnom kiselinom, koja će odstraniti višak masnoće – ističe Zeichner.

Što se tiče šminke, predlaže da je preskočimo kad stavljamo masku na lice.

– Iako se čini normalnim da stavljate make-up na čitavo lice, predlažem da se fokusirate samo na oči i čelo. Naime, koža ispod maske trebala bi biti čista, bez šminke. Definitivno preskočite puder i teške podloge, jer bi pojačana vlaga ispod maske mogla prouzročiti zatvaranje pora tim formulama – ističe liječnik.

Lice prekrijte pamukom, a ne kirurškim maskama ili N-95 maskama.

– Ako si želite sami napraviti masku, predlažem pamuk jer on diše. On je relativno dobar za kožu, napravit će manje štete – predlaže Zeichner.

Maska ne smije stezati, već biti ugodna za lice i “sjesti” taman.

– Ako dobijete svrab i crvenilo, predlažem ljekarničku kremu kao što je Aquaphor. To je medicinska formula koja pomaže koži s iritiranom kožom. Prvo operite lice vodom i laganim čistačem, a onda stavite kremu – predlaže dermatolog Hadley King.

U slučaju akni ili pojačanih upala, prijedlog je salicilna kiselina ili benzoyl peroxide koji će koži pomoći da se oporavi.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ocat je dobar i za kožu, Iskoristite nekoliko top savjeta

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

(24sata.hr)