Cipele ne idu perilicu, za meke ručnike dodajte tenisku lopticu

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Birajte namirnice koje jačaju vaš imunitet i štite od virusa

I u borbi protiv mrlja na odjeći mnogo je mitova. Zbog toga je Daily Mail istražio i razbio najveće zablude u pranju rublja. Izdvojili su neke mitove i provjerili jesu li istiniti s Willom Lankstonom, stručnjakom za čišćenje.

1. Trebate li stavljati traperice u zamrzivač kako biste ih očistili?

– To nije točno. Ovo je priča koja kruži već nekoliko godina i bilo je mnogo ‘stručnih' mišljenja, ali to jednostavno nije istina – kaže Jeeves.

Traperice treba oprati u hladnoj vodi kako bi sačuvali njihovu boju, a ako ste doista zabrinuti zbog izbljeđivanja trapera, izbjegavajte previše pranja. Perite ih nakon četiri do pet nošenja, a možete to raditi i ručno.

Ljudi se često pitaju treba li ih izvrnuti naopako prije pranja. Jeeves kaže da je to točno, jer će tako zadržati više boje i neće biti u kontaktu s metalnim bubnjem perilice rublja.

2. Možete li stavljati cipele u perilicu?

– Savjetujem da ne stavljate cipele u perilicu rublja niti u sušilo jer toplina može oštetiti cipelu i ljepilo na njoj – govori stručnjak.

Objašnjava i da se cipele mogu ‘stisnuti' i smanjiti, ovisno o materijalu. Zbog toga to nije siguran način za čišćenje. Savjetuje odlazak u provjerenu kemijsku čistionicu.

3. Čiste li se mrlje od crnog bijelim vinom?

– Apsolutno ne. Za ne osjetljivu odjeću u boji rješenje je sljedeće. Tekući deterdžent pomiješajte s hladnom vodom i namočite predmet dok se mrlja ne smanji ili potpuno ne nestane. Zatim ga operite na klasičan način – tvrdi Jeeves.

4. Hoće li ručnici biti mekaniji ako ih peremo zajedno s teniskim lopticama?

– Da, to je istina. Ako želite da vaši ručnici budu lijepi i meki, između njih ugurajte jastuke i teniske loptice. One također ubrzavaju sušenje rublja tijekom centrifuge jer pomažu u cirkulaciji zraka – objašnjava.

Dodaje kako za to možete koristiti i plišane igračke bez plastičnih dijelova.

5. Više deterdženta, čišće rublje?

– Ne. Morate osigurati dovoljno deterdženta za težinu rublja koje perete. Korištenje previše deterdženta može stvoriti više problema, uključujući mrlje ili ostatke na odjeći, neugodne mirise koji ostaju u perilici rublja, a to sve rezultira vlažnijom odjećom – govori Jeeves.

6. Je li izbjeljivač neophodan?

– Ne baš. Izbjeljivač pomaže u čišćenju, ali treba ga pažljivo koristiti jer može oštetiti boju – rekao je stručnjak za čišćenje.

Ako želite sačuvati boju, kao i kod traperica – odjeću okrenite naopako.

7. Mora li se perilica čistiti?

– Iako perilica tehnički pere odjeću, to nije dovoljno za održavanje stroja – govori Jeeves.

Thinkstock | Autor: Thinkstock

Objašnjava kako perilicu treba čistiti svakih šest tjedana, a to uključuje prazan stroj u njegovom najtoplijem i najdužem ciklusu bez deterdženta. Možete dodati šalicu octa ili izbjeljivača da biste ubili bakterije.

8. Je li hladno pranje bolje za okoliš?

– Da, ali za neka pranja potrebna je vrućina. Na primjer, za predmete poput ručnika, posteljine itd. Potrebna je malo viša temperatura kako bi se ubile bakterije. Međutim, kada je u pitanju pranje ostale odjeće, upotreba hladne vode jednostavan je način za uštedu energije i sprječavanje zagađenja – ističe.

9. Ubija li deterdžent bakterije?

– Sredstvo za pranje rublja ne ubija bakterije. Mnogi misle da će pranje na višoj temperaturi ubiti bakterije. Ako ste zabrinuti zbog širenja mikroba,  dodajte dezinfekcijsko sredstvo poput izbjeljivača – izjavio je Jeeves.

#ZAJEDNO24SATA sa glumicom Ksenijom Marinković:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kad ste bolesni zaobiđite ove, inače vrlo zdrave, namirnice 

(24sata.hr)