Čuveni srpski lekar objašnjava kako će izgledati vantelesna “posle korone”

Evo kakav je sada protokol lečenja parova koji imaju problema sa začećem.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Prema preporukama stručnjaka, procedure vantelesne oplodnje stopirane su u i u svetu i u Srbiji zbog epidemije Covid-19.

Posle dva meseca, programi vantelesne oplodnje mogu da se nastave, ali uz poštovanje i ispunjavanje određenih uslova, u skladu sa preporukama Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE).

U online predavanju putem Zoom platforme na temu steriliteta, reprodukcije i korona virusa, profesor dr Aleksandar Ljubić, vrhunski srpski stručnjak iz oblasti ginekologije i akušerstva, iz sistema MediGroup je objasnio kako će protokoli sada izgledati.

Nastavak programa VTO će biti integrisan u tri nivoa, od kojih je jedan vezan za pacijente: “Sve naše pacijente koji su sa nestrpljenjem čekali povoljniju epidemiološku sliku kako bi ušli u postupak vantelesne oplodnje, prvo trijažiramo upitnikom koji se radi dve nedelje pre početka bilo kog postupka.

Asimptomatske pacijente, koji negativno odgovore na svih 15 pitanja koja su deo upitnika za trijažu, uključujemo u program.

Oni koji imaju neke od simptoma ili imaju potencijalno pozitivnu trijažu sa nekim od odgovora koji su pozitivni, analiziramo pre uključivanja u program, a one koji imaju simptome ili su pozitivni na Covid-19 isključujemo iz programa.”

Oni koji su po bilo kom pitanju bili sumnjivi, a negativna su im antitela na korona virus, takođe pripadaju grupi sa kojom se nastavlja do kraja tok vantelesne oplodnje.

Profesor se osvrnuo i na medicinsko osoblje i istakao da rade samo oni koji su potpuno asimptomatski trijažno negativni.

“U obostranom je interesu da ovaj postupak i dalje ostane bezbedan, i u tom smislu, sve mere koje su predočene ESHRE pravilnikom biće imperativ za poslovanje Specijalne bolnice za ginekologiju sa porodilištem ‘Jevremova' MediGroup.”

Na pitanje o proceni embriona i potrebi za nekom dodatnom tehnologijom u vreme pandemije Covid-19, profesor je odgovorio da postoje neiznvazivni načini procene stanja embriona, koje zovemo time laps ili embrioskopija, kao i invazivni načini koji se odnose na preimplantaciono genetsko testiranje.

Primena ovih tehnologija i dalje zavisi od medicinskih indikacija i ne primenjuje se samo zbog pandemije Covid-19.

Eminentni profesor dao je odgovor i na pitanje o konzumiranju vitamina D kao suplementa koji pomaže u jačanju imuniteta, pre i tokom procesa vantelesne oplodnje.

“Mišljenja sam, da nijedan od tih mikroelemenata ili vitamina ne treba davati ukoliko se ne dokaže da nedostaje u organizmu. Ne vidim zašto bismo nekome nešto davali, a da prvo ne vidimo kakvo je stanje u organizmu”, zaključuje profesor Ljubić.

Još jedno besplatno online predavanje na temu vantelesne oplodnje biće ordžano u ponedeljak 18. maja, sa posebnim fokusom na lošije prognoze i parove u zrelijim godinama.