Da li fototerapija zaista pomaže u lečenju akni i smanjivanju bora?

Poslednjih godina LED svetlosne maske postale su zlatni standard u neinvazivnim tretmanima lica. Polako postaju sve popularnije zahvaljujući poznatim ličnostima sa A-liste koje ih hvale na Instagramu i mnogim brendovima za negu kože koji ih lansiraju.

Ali, šta je fototerapija i koliko je efikasna?

LED diode (diode koje emituju svetlost) tek su nedavno počele da se koriste kao deo lečenja kožnih bolesti. To je neinvazivni tretman lica i vrata koji koristi netermalnu energiju LED svetlosti za aktiviranje prirodnih ćelijskih procesa u telu kako bi se ubrzalo podmlađivanje i obnavljanje kože. Njegove prednosti su u tome što ne povređuje kožu, ne ostavlja ožiljke i ne zahteva vreme oporavka nakon sesije. Svaka boja ima specifičnu težinu, temperaturu, talasnu dužinu, gustinu i nivo energije. Zavisno od toga koliko često emituju i koliko duboko prodiru, veruje se da LED svetla imaju različite biološke efekte.

Plavo svetlo

Plava LED svetlost se najčešće koristi za lečenje akni, jer se kaže da ona smanjuje aktivnost lojnih žlezda i bori se protiv bakterija koje stvaraju bubuljice na površini kože. Za još bolje rezultate kombinujte sa proizvodima koji sadrže niacinamid ili salicilnu kiselinu.

Žuto svetlo

Iako nije sprovedeno mnogo istraživanja na ovu temu, žuto svetlo se bori protiv iritacije i osipanja vrlo osetljive kože, poboljšavajući tako njenu teksturu.

Zeleno svetlo

Slično žutom i zeleno svetlo nije dovoljno ispitano, ali izgleda da obećava da će koži vratiti sjaj.

Crveno svetlo

Ovo je najpopularnije svetlo koje prodire dublje u kožu, aktivirajući fibroblaste da proizvode više kolagena i tako pomaže smanjenju bora i ožiljaka od akni, poboljšavajući teksturu i elastičnost kože. Konkretnije, prema izveštaju Univerziteta Harvard, crveno LED svetlo može preokrenuti neke od znakova povezanih sa fotostarenjem na koži. Pored toga, neke studije pokazuju da crveno svetlo može pomoći u obnavljanju kose za ljude sa androgenom alopecijom ili gubitkom kose, jer aktivira mikrocirkulaciju u koži glave i hidrira folikule dlake.

(Stil.kurir.rs)