Da li imate strah od djece?

Ima fobija koje se ne uzimaju za ozbiljno, jer su vrlo slične stavovima koji se pak smatraju uobičajenima.

Podsjetimo se da je fobija ta koja zna da promijeni ponašanje do te mjere da umnogome zakomplikuje život. Imajući to u vidu, sada ćemo razmotriti pedofobiju, odnosno strah od djece i beba.
Šta je pedofobija?
Ne dopadaju vam se djeca? Sve je više ljudi koji osjete određenu odbojnost kada treba da provedu neko vrijeme sa decom, najviše zbog buke koju mala djeca proizvode. Takođe ima osoba koje ne žele da uzmu bebu u naručje jer im ona izgleda previše ranjivo. Ukoliko se radi samo o ovome, onda nema ni govora o fobiji.
Pedofobija je strah od djece i beba. Ne zato što se nekome ne dopadaju, ne zato što mu dosađuju, već je to čisto iracionalan strah, koji čak može prerasti u paniku i koji je povezan sa ankcioznošću. Jedno je da neko ne želi da ima djecu u blizini kada pokušava da se relaksira, a nešto sasvim drugo da blizina djece prouzrokuju krizu poput anksioznosti.

Simptomi pedofobije
Dakle, želimo da razmotrimo kako se manifestuje pedofobija, iracionalni strah koji se javlja i kod bilo koje druge fobije. Strah se javlja kada postoji stimulans, u ovom slučaju malo dijete ili beba i u tom trenutku, osoba preživljava simptome tipične za anksioznost poput vrtoglavice, znojenja, ubrzanog rada srca, mučnina, nervoza i otežano disanje, odnosno gubljenje daha.
Fizički simptomi pedofobije se pooštravaju kada osoba krene da razmišlja o tome da zbog ove fobije nije prilagođena životu u društvenoj zajednici. Čovjek koji pati od pedofobije provodi život izbjegavajući djecu, koja su svuda unaokolo. Zbog nemogućnosti da se nalazi u prisustvu djece, čovjek kreće da se osjeća kao loša osoba, kao neko ko nije društveno prilagodljiv.
Uzroci pedofobije
Ne zna se sa sigurnošću šta izaziva pedofobiju. Poreklo mnogih fobija može se pronaći u samom poremećaju anksioznosti, koji pokreću iracionalni strahovi. Ipak, ovaj atipični strah od djece može biti prouzrokovan nekim traumatičnim iskustvom.
Traumatično djetinjstvo ili proživljene neprijatnosti tokom najranijeg perioda odrastanja, mogu biti motiv za razvoj ovog poremećaja. Takođe, može biti da je osoba doživjela neko neprijatno iskustvo sa djetetom, kao što je saobraćajna nesreća ili čak smrt djeteta.

Liječenje pedofobije
Kako bi se prevazišao iracionalan strah od djece, neophodna je pomoć stručnog lica, odnosno psihologa. Ne treba zaboraviti da nekada fobije mogu prouzrokovati pretjerane reakcije, kada su u pitanju međuljudski odnosi ili čak mogu da odvedu u nasilje. Kada se radi o pedofobiji, nije ugrožena samo osoba koja pati od nje, već i djeca koja se nađu u okruženju te osobe.
Terapija koju odredi stručnjak, imaće za cilj da najprije pronađe uzroke pojave ove fobije od djece, da bi se zatim fokus bacio na kontrolu ponašanja. Naime, kako se djeca i bebe ne bi nadalje povezivali sa nečim neprijatnim i traumatičnim, neophodno je uključiti tehnike opuštanja, sa ciljem redukovanja komponente stresa, koju stvara prisustvo djece i kontakt sa njima.
(Ljepota i zdravlje)