Da li smem da pijem zeleni i crni čaj u trudnoći?

Da, znamo da sa kofeinom moramo biti veoooma obazrive tokom trudnoće. Pogledajte šta kažu stručnjaci – da li smemo piti zeleni i crni čaj u drugom stanju.

Da li smem da pijem zeleni i crni čaj u trudnoći?

Ukratko:

Da- i crni i zeleni čaj možete piti u trudnoći, ali vrlo obazrivo!

Istina ili mit: Da li je tačno da trudnica ne sme dugo da stoji na nogama?

Šta kažu stručnjaci?

Kofein se prirodno nalazi u različitim namirnicama, uključujući crni i zeleni čaj. Da, stručnjaci kažu da smete piti ove čajeve, sve dok količina kofeina koju unosite ne prelazi 200 mg dnevno.

Količina kofeina u jednoj šolji čaja zavisi od toga koliko je on jak (ali i kolika je ta šoljica). Naravno, postoje i čajevi koji ne sadrže kofein, ili sadrže veoma male količine.

Šolja blagog čaja može imati manje od 10 miligrama kofeina, a ako napravite jak čaj, on može sadržati čak 100 mg. Dakle, budite obazrivi.

Zašto je kofein loš u trudnoći?

Ukoliko preterujete, on može povećati rizik od smanjene bebine težine. Naučnici veruju da, ukoliko biste svakodnevno unosili više od 200 mg kofeina, beba bi imala smanjenu težinu za oko 70 g.

Kofein se nalazi i u nekim drugim namirnicama, poput kafe, čokolade i energetskih napitaka. Ukoliko želite da smanjite količinu kofeina, probajte da koristite neke druge biljne čajeve.

Pročitajte i…

Čajevi u trudnoći: Koje piti, a koje izbegavati Da li kofein može dovesti do negativnog ishoda trudnoće? Kafa u trudnoći: Da li trudnice mogu da uživaju u kafi?

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici – YuMama