DANAS MALIŠANI MORAJU DA BUDU U CENTRU PAŽNJE! 9 načina da se zabavite kod kuće po kišovitom danu

Iako su nam oni najvažniji svakog dana, s obzirom na to da se 1. juna obeležava Svetski dan deteta, ne propustite priliku da danas svojim mališnima pružite zabavan dan za pamćenje


U celom svetu danas se obeležava Svetski dan deteta. Istorija ovog praznika veže se za 1925. godinu, kada su se predstavnici mnogih država sastali u Ženevi na prvoj “Konferenciji za dobrobit dece”, piše Yumama.

Nakon konferencije, mnoge države širom sveta poželele su da obeleže ovaj dan, kako bi se stavio akcenat na sve dečje probleme. Davne 1950. godine, 1. jun je proglašen Svetskim danom deteta.

Ujedinjene Nacije su takp istakle važnost prepoznavanja dece, bez obzira na njihovu rasu, boju, pol, religiju, nacionalnu ili socijalnu opredeljenost. Važno je da svi oni imaju prava na brigu, ljubav, razumevanje, adekvatnu hranu, medicinsku negu, besplatno obrazovanje, zaštitu od svih vrsta eksploatacije.

Zbog prava koja sva deca sveta zaslužuju, važno je da se svake godine podsetimo na važnost svih mališana, makar 1. juna.


Neka ovaj dan bude poseban. Razgovarajte sa svojom decom, pričajte im o drugačijoj deci, drugačijim životima i potrebama njihovih drugara. I posvetite im se.


Za početak, ne dozvolite da to što pada kiša pokvari vaše planove da se odlično zabavite i probajte nešto s ovog spiska…

1. Vežbajte pisanje

Ako imate predškolca ili dete u prvom razredu, ovo je idealna prilika da učite slova i da čitate. Ukoliko je vaše dete starije, vežbajte kad se “ne” piše odvojeno, šta se sve piše velikim slovom itd.

2. Društvene igre

Društvene igre su zabavan način da se takmičite. Igrajte različite igre i zapisujte rezultate.

3. Salon lepote

Ako imate devojčicu koja obožava da se sređuje, zgrabite trake, šnalice i viklere i bacite se na posao. Smišljajte i pravite nove frizure, inspiraciju takođe možete naći na Internetu. Možda će vam se svideti vaš novi izgled.

4. Pravite ljigavce

Napravite u domaćoj radinosti ljigavca  – recepata na internetu je bezbroj!

5. Lutkarska predstava

Pronađite neke stare čarape i napravite lutke od njih. Napravite pozornicu od kartonskih kutija. Možete ih ukrasiti pomoćU boja ili šarenog papira. Naravno, snimite sve, jer je velika verovatnoća da će vaši mališani obožavati da gledaju predstavu iznova.

6. Pričanje priča

Pustite decu da odaberu omiljenu knjigu i čitajte je svima. Čak i ako su vaša deca mala i ne znaju da čitaju, uvek je zabavno da ih pustite da sami smisle priču gledajući u slike koje odaberete.

7. Gumena jaja

Ok, znamo da za ovaj eksperiment treba dva dana, ali vredi. Ako do sada niste jaje pretvorili u gumu, sad je pravo vreme. Sve što treba da uradite je da potopite jaje u sirće na nekoliko dana i kad ga izvadite ono će biti kao guma.

8. Sagradite zamak u stanu/kući

Svi se sećamo kako je zabavno bilo dok smo to radili kao klinci. Zamislite kako će tek biti zabavno dok to radite kao odrasla osoba, a svu krivicu možete da svalite na decu. Zgrabite ćebiće, jastuke i budite krativni.

9. Iskoristite prednosti moderne tehnologije

Pretražite na internetu koji su dokumentarci ili edukativni programi zanimljivi za vaše dete ili potražite ideje za igre u vašem dvorcu.

( Izvor: Yumama )