Deset najboljih mjesta za uživanje u pomfritu

Zaboravite nakratko visoku kuhinju, degustacijske menije i cijene u stotinama evra i sjetite se dobrog starog pomfrita.

Prema portalu bigseventravel.com, u Evropi postoji 10 mjesta u kojima vas ukus krompirića zasigurno neće razočarati.
10. “Street Fries Kitchen” – Riga, Letonija
Na meniju se nudi nekoliko vrsta, a koju god da izaberete, teško ćete pogriješiti, jer su brižljivo narezani, hrskavi i ukusni. Takođe, ovdje se jede i odličan branč, a i burgeri će vam razvući lice u osmijeh.
9. “The Oban Fish And Chip Shop” – Oban, Škotska
U ovaj lučki grad možda nikada nećete otići jer se smjestio 200 kilometara od Edinburga i 150 od Glazgova. Ali, nikad ne znate, pa ako vas put nanese ovdje, znajte kako je bar iz naslova idealno mjesto za uživanje u pomfritu. Iako će vas prvo privući riba, koje ima u izobilju, uskoro će vam postati jasno zašto se ovdje pomfrit smatra najboljim u Škotskoj. Savršeno zlatni i puni ukusa, poželjan su prilog bilo kojem jelu.

8. “Fritland” – Brisel, Belgija
Naravno, jasno je kako je ovu listu nemoguće sastaviti bez belgijskih gradova. U glavnom gradu smjestio se “Fritland”, jedno od najpoznatijih svjetskih “pomfrit mjesta”, a jasno će vam biti zašto tako visoko kotira čim okusite božanstvene krompiriće. Ukoliko pomfrit kombinujete s umakom, ovdje vam ih se nudi čak 10.
7. “Friterie De La Spetz” – Arlon, Belgija
Ovaj pomfrit govori hiljadu jezika, a uz njega će vam servirati, baš kao i u “Fritlandu”, brojne umake. Dodajte još i prelive koji vas vode na viši nivo, a potražnja je tolika da u svježinu pomfrita ne morate sumnjati ni na trenutak…

6. “Cantina e Cucina” – Rim, Italija
Šta reći, u zemlji paste, pice i ostalih poslastica, naići ćete i na izvrstan pomfrit. I to ćete ga pronaći u tradicionalnom restoranu “Cantina e Cucina”, koji nudi mnogobrojna poznata italijanska jela. Ipak, ko god ih je upario s pomfritom, nije izašao nesrećan.
5. “Le Relais de Venise” – Pariz, Francuska
S obzirom na to da se u svijetu pomfrit najčešće naziva French fries, kakva bi to lista bila bez francuske metropole? Ovdje je pun pogodak uzeti kombinaciju bifteka i pomfrita, koji dolazi s posebnim umakom kuće. Fora je da pomfrit možete besplatno dodatno naručivati, pa postoji bojazan da ovaj restoran napustite nekoliko kilograma teži…

4. “Freddy Friday” – Amsterdam, Holandija
Pomfrit je ovdje u pravilu zatrpan salatom i slasnim komadima trgane svinjetine (slavni pulled pork). U toj kombinaciji doslovno se topi u ustima, a ovo je zaista jedno od najboljih mjesta u Amsterdamu kada je riječ o vrijednosti za novac.
3. “Just Chips” – Bristol, Engleska
“Kuća dobrog pomfrita”, kako joj tepaju domaći. Krompirići se spremaju u stoodstotnom suncokretovom ulju, što ih čini najzdravijim izborom zdrave hrane za vegane i obožavaoce jela bez glutena. Na stranu sve to, zaista nije lako naći ovako dobar pomfrit!

2. “Makamaka” – Barselona, Španija
Sjajni načosi, burgeri i kokteli čine ovo mjesto sjajnim, ali posebnu draž daju nadaleko poznati prženi krompirići s parmezanom! Nakon njih, teško ćete pristajati jesti najobičniji pomfrit…
1. “Frites Atelier” – Antverpen, Belgija
Prvo mjesto ide u belgijski Antverpen, gdje se pravi najbolji pomfrit Starog kontinenta! Oni su stvar digli na viši nivo, a samo ime govori kako se ovdje pomfritu pristupa na umjetnički i prilično ozbiljan način. Ovo je zapravo lanac barova u Holandiji i Belgiji, pa “Frites Atelier” možete naći i u Hagu i Gentu, ali je navodno ovaj u Antverpenu – najbolji.
(Nezavisne novine)