Dijelovi voća i povrća koji se često bacaju, a ne bi se trebali

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Četiri odlična načina za pečeni krumpir u kori: S mesom ili bez

Lišće rotkvice

Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog lišća, s vremenom je plod dobio vodeću ulogu. Lišće iako zanemareno neprikosnoveni je izvor vlakana, kalcija, željeza, vitamina A i K. Može se dodati salatama ili kuhati kao prilog uz glavno jelo. Sličnog je okusa kao radič.

Kako ukloniti ljutinu iz rotkvica

Kora lubenice

Bijeli dio kore sadrži aminokiselinu L-citrulin koja pospješuje izbacivanje dušika iz krvi. Također, ova aminokiselina poboljšava tjelesnu izdržljivost i ublažava bolove u mišićima. Stoga se preporučuje svima koji redovito vježbaju.

Lišće repe

Baš kao i lišće rotkvice, i lišće repe obiluje vitaminom A i K neophodnim za zdravlje očiju i pravilno zgrušavanje krvi. Također je odličan izvor vlakana, kalija i željeza. Ima ljutkasto-slatki okus i priprema se kao dodatak glavnom jelu.

Kora krumpira

Bogata je vitaminima B i C, željezom, kalcijem i kalijem koji izgrađuju kosti, koži daju zdraviji sjaj i čuvaju zdravlje mišića. Krumpir je najbolje pripremati u pećnici kao pole u foliji jer tako zadržavaju najviše hranjivih sastojaka.

Kora jabuke

Svaki se dan preporučuje pojesti dvije do tri šalice povrća i dvije šalice voća. Preporučeni dnevni unos bilo bi lakše postići da se svaki dan ne bacaju dijelovi namirnica bogati vlaknima i nutrijentima kao što je kora jabuke, upozoravaju nutricionisti. Kora obiluje vitaminima, ali i antioksidansom kvercetinom koji pomaže u borbi s Alzheimerovom bolesti te poboljšava funkciju pluća. 

Apple peel | Autor: Aleksander Paramonov @RUDESS77

No s obzirom na velike količine pesticida koje se koriste za njihovo tretiranje, koru jabuke najbolje je jesti ako ste sigurni da nije puno ili uopće tretirana. 

Narančina kora

Bogata je hranjivim tvarima koje snižavaju razinu kolesterola u krvi bolje od pojedinih lijekovi, otkrila je američka studija. Ona pomaže kod žgaravice i probavnih problema, a polimetoksi flavoni kojima obiluje štite od bolesti srca i upala. Narančina kora može se dodati kolačima i salatama. Preporučuje se najprije dobro oprati i izribati kako biste sprali pesticide s nje. Kao i kod jabuka, bolje je koristiti one iz eko uzgoja. 

Sjemenke bundeve

Jednako su zdrave kao i sam plod. Pola šalice sjemenki sadrži preporučeni dnevni unos magnezija koji čuva zdravlje srca te štiti od osteoporoze i glavobolja. Sjemenke su dobar izvor proteina, željeza i fitosterola koji snižavaju loš kolesterol. One pomažu u regulaciji šećera u krvi, ublažavaju simptome menopauze i podižu raspoloženje.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Četiri odlična načina za pečeni krumpir u kori: S mesom ili bez
 

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

(24sata.hr)