DIVNA PRIČA iz Beograda: Dve ROĐENE SESTRE se PORODILE ISTOG DANA! Obe rodile devojčice!

Samo što se jedna porodila, drugoj je pukao vodenjak!


Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Natalia Deriabina

U porodilištu ove ustanove, prošlog meseca, tačnije 23. jula, porodile su dve rođene sestre iz Beograda. Obe su zdravstveni radnici, i obe su rodile ćerke.

Jedna devojčica je dva dana probila termin, dok je druga rešila da požuri da se “igra” sa sestricom, pa je poranila dve nedelje.

Upoznajte Tijanu Lazić (25) i Milicu Cvejić Bešević (29).

Tijana je rodila Teodoru, a Milica Helenu. Tijani je ovo drugo dete, ima i sina Vladimira, dok je Milica, kako mi to kažemo, novopečena mama.

Kako je “Telegraf” saznao u razgovoru sa njima, termini za porođaj su im bili u drastičnom razmaku. Međutim, pošto je Tijani pukao vodenjak, a pošto obe znaju da je u tom slučaju porođaj malo teži, Milica je malo strahovala za nju, ali i za sebe, jer joj je to bila prva trudnoća, pa je i njoj pukao vodenjak, dve nedelje pre termina.

Tijana, koja je medicinska sestra po struci, kaže da nisu mogle ni da sanjaju da će “nositi” bebe u istom periodu a kamoli da će se poroditi u istom danu.

Rodila sam devojčicu, Teodoru, 23. jula u 5.50 sati. Milica se porodila istog dana u 15 časova jer se malo nervirala oko mene, a i malo ju je uhvatio strah, šta nju čeka, jer je njoj to prva beba. Pukao joj je vodenjak, pa se sve dogodilo tako da smo se srele u GAK ‘Narodni front'. Kada sam ja krenula na intenzivnu negu, ona je već bila primljena. Tačnije, ja sam se već bila porodila kada je njoj u šest sati ujutro, 23. jula pukao vodenjak”, priča Tijana.

I Tijani je pukao vodenjak, dan pre porođaja, oko 18 sati.

Milica je strahovala i za mene i za sebe, nije spavala celu noć, i izjutra kada je legla samo je osetila da joj je pukao vodenjak. Krenula je ka ‘Narodnom frontu', a ja sam se već bila porodila. Ja sam bila 41. nedelja a ona je bila u 37. Njena Helena je poranila, a moja Teodora se rodila malo kasnije”, kaže Teodora koja se porodila prirodnim putem, i bez epidurala.

Nije ni čudo što se Milica zabrinula i za Tijanu i sebe. Najstarija je od četiri sestre. Ovaj lekar opšte prakse kaže da je najbitnije da se sve završilo kako treba. Njeno prvenče, ćerka Helena, rodila se malena, imala je 2.750 grama, ali sada već ima 3.100 i lepo napreduje.

“Meni je ovo prva beba. Helena”, počinje svoju priču Milica:

“Termin mi uopšte nije bio u julu, već 7. avgusta, što mi je i lekar potvrdio samo par dana pre porođaja. Tada sam ga pitala hoću li skoro, rekao je da neću, i da ću ga sačekati da se vrati sa odmora. Rekao mi je kako se beba podigla, a ja sam je osećala u pete. Na tome je i ostalo. To je bilo u ponedeljak. Tića je hospitalizovana u sredu. Malo sam se potresla jer je premašila termin, dva dana kasnije se porodila. Ona i ja smo sve vreme bile na vezi, kasno sam zaspala i negde oko 5.40 sati sam osetila kako mi je vodenjak pukao. Malo sam se, ne uspaničila, ali mi nije bilo svejedno”.

Probudila je i supruga i odmah su se uputili ka “Narodnom frontu”.

Porodilište je bilo prepuno žena. Rekoh mužu ko će to da čeka. Kaže on: ‘Ma kakvo čekanje, ti si hitan slučaj'. Ušli smo unutra, a pošto smo se u međuvremenu čuli sa mojim doktorom Dejanom Dimitrijevićem, on je sve već bio organizovao. Odradili smo pregled, kovid test, i odmah sam bila sprovedena do odeljenja. Već u 8.20 sam bila u porođajnom bloku. U 15 sati se rodila Helena. Bila je kao mrvica. Malo lakša. Imala je 2.750 grama ali sada lepo napreduje”, priča Milica.

Iako je želela da se porodi knjiški, prirodnim putem i bez epidurala, iskreno kaže, odustala je od čeličenja.

“Tića se čeličila, ja nisam. Htela sam bez epidurala da vidim kako je to knjiški, ali kada je sve krenulo, zaboravila sam na tu ideju, pa sam brzinski tražila epidural”, kaže ona i dodaje da bebica lepo napreduje, spava, jedino je malo, kao i sestru od tetke, muče grčevi.
Najteže im je bilo porađati se sa maskama

Obema je, ipak, nejteže bilo poroditi se sa maskama na licu.

“E, to je bilo zastaršujuće grozno. Napetost, bol, preznojavanje, još maska na licu. Ali, preživele smo…”, kaže Milica, a istim tonom priča i Tijana:

“Nisam imala strah zbog korona virusa. Svih devet meseci nisam izlazila. Bila sam kod kuće. Iskreno, najviše sam se bojala kako podneti masku, koju smo morali da imamo 24 sata. I na porođaju, i u sobi. U bolnici je, inače, sve u redu. Nema uopšte straha da je neko zaražen. Postoji poseban kovid deo za kovid trudnice, a posebno za sve ostale. Ali, maske. Sve vreme sam i na porođaju morala da je imam, još je bilo i prevruće, ali preživele smo. Sada je lakše, kod kuće smo”.

Pošto su sestre, doktori su im omogućili da borave i u istoj sobi.

“U istom danu smo se porodile, i zajedno smo zajedno smo bile u istoj sobi sa bebama četiri dana, i zajedno smo izašle iz porodilišta”, kaže nam Tijana.
Slatke muke

Ali, kako se slavilo rođenje princeza, i kako će se slaviti njihovi rođendani, krštenje…

Tijana nam priča da je prvo slavljeno rođenje jedne, a zatim sutradan druge devojčice, kako bi porodice bile i na jednom i na drugom slavlju.

Što se tiče drugih, narednih proslava, Milica kaže da nije isključeno da ćerkama istog dana slave rođendane, ali da će se o tome tek dogovoriti:

“Verovatno ćemo jedne godine zajedno, jedne prvo jednog dana jednoj, drugog dana drugoj, ili ćemo nastaviti da slavimo zajedno rođendan. Možda će malo biti problem zbog krštenja”.

(MONDO/Telegraf.rs)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.