Djeca nas uče da budemo sretni

Psiholozi ističu da radoznalost i sposobnost pronalaženja čudesnog u naizgled običnim stvarima podstiče kreativnost i čuva mentalnu bistrinu.

Obasipa li vas dijete brojnim pitanjima nemojte ih ignorirati, koliko god vam smiješno zvučalo ono što ih zanima. Dječija radoznalost nema granica, a i kako postaju stariji i zreliji, mnogi ljudi u sebi guše tu prirodnu strast za novim znanjima.
Psiholozi ističu da radoznalost i sposobnost pronalaženja čudesnog u naizgled običnim stvarima podstiče kreativnost i čuva mentalnu bistrinu.

Djeca brzo rastu pa iskoristite svaku priliku da uronite u njihov svijet mašte, spontanosti i smijeha. Podsjetit ćete se da sve može biti igra. Izmislite pravila, srušite lične rekorde, podstaknite svoj takmičarski duh. Odbacite strah, sumnje u sebe, kritiku, brige i destruktivne misli o neuspjehu. Djeca misle da sve mogu i ništa ih ne može zaustaviti. I najčešće su u pravu.
1. Djeci je sve smiješno, a često se smiju i bez ikakvog razloga – samo zato što u tome uživaju. Smijte se s njima!
2. Kućni ljubimci su tu da bismo se s njima igrali i zabavljali. Djeca to znaju, a odrasli često zaboravljaju.
3. U tajnom dječijem jeziku riječ fitnes ne postoji. Trčanje, skakanje, penjanje i bacanje zove se zabava.

4. Smisao za humor izvući će vas iz mnogih problema u koje se uvalite. Djeca to vrlo dobro znaju i primjenjuju.
5. Djeca će „izvaliti” šta im je na umu, bez obzira na sve. I odraslima bi katkad dobro došlo malo više otvorenosti.
6. Pravi prijatelji ne poznaju se samo u nevolji već znaju da dijele i tuđu radost. U dječijim prijateljstvima nema zavisti.
(Avaz)