Dječje maramice nisu dovoljne za zaštitu od korona virusa

Dječji maramice ne održavaju vaše ruke čistim uslijed izbijanja koronavirusa, upozoravaju stručnjaci. Iako će ruke vaše djece izgledati čisto nakon što ih obrišete tim maramicama, one nisu tako učinkovite kao pranje ruku sapunom i vodom, ističu u  Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Velike Britanije, piše The Mirror. 

 

Tako dr. Babak Ashrafi, liječnik koji sudjeluje u davanju savjeta putem internetske platforme Zava, ističe da je je najbolji način da se izbjegne virus redovito pranje ruku sapunom i vodom. Činite to kad god je moguće, a ako nemate pristup sapunu i vodi, rješenje može biti dezinfekcijsko sredstvo. 

– No, imajte na umu da ni pretjerano korištenje dezinfekcijskih sredstava za pranje ruku nije dobro, jer može dovesti do pucanja kože na rukama, čime se povećava rizik od toga da se zarazite virusom. Zato je uvijek bolje koristiti sapun i vodu – ističe dr. Ashrafi.  

Preporuke za pranje ruku

– Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama – savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). 

Objavili su i ilustraciju o pravilnom pranju ruku:

Ruke treba dobro oprati svaku put kada dođete na posao i kada se vratite kući. Zatim, svaki put nakon kašljanja, kihanja i ispuhivanja nosa. Operite ih svaki put prije jela ili bilo kakvog diranja hrane.

Kada kašljete i kišete svakako stavljate maramicu pred nos i usta kako se kapljice ne bi širile prostorom i lijepile na površine kojima ste okruženi ili ulazile u dišni sustav drugih ljudi.

(24sata.hr)