Dobre strane gledanja TV-a za djecu i mlade

Ljudi koji gledaju dokumentarne programe o životinjskom svijetu i prirodnim ljepotama često se osjećaju energično i dobrohotno, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Rochester. Već i gledanje fotografija prirode snižava krvni tlak i opušta napetost mišića, pokazala su istraživanja.

POGLEDAJTE VIDEO o najčešćim pogreškama u odgoju djece:

Iako se najčešće ističu negativne strane gledanje televizije, određeni programi mogu pozitivno djelovati na zdravlje, tvrde znanstvenici, ali i stavove te razmišljanje. Tinejdžerice koje su se, gledajući TV serije, susrele s problematikom neplanirane trudnoće bile su puno svjesnije važnosti sigurnog seksa, otkrili su stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji. 

– Gledajući takve serijale, tinejdžerice su se ‘sprijateljile’ s junakinjama te postale osjetljivije na problematiku neplanirane trudnoće više nego nakon kakvoga stručnog predavanja ili kampanje – ističe koautorica istraživanja dr. Robin Nabi.

Unatoč tomu što prijašnja istraživanja pokazuju kako djeca koja više uživaju u gledanju televizije čitaju puno manje, stručnjaci sad tvrde kako ciljano gledanje i slušanje TV programa, također, nerijetko pomaže u razvoju dječjih jezičnih vještina. 

Koristi li se ispravno, TV može biti čudesan dječji medij. No važno je birati odgovarajuće sadržaje. Program koji obuhvaća više tema i odnosa među likovima puno je bolji nego onaj koji sadrži jednoličnu priču. Što kompleksnije, to bolje, kaže psihologinja dr. Aletha Huston.

Dobre strane TV-a 

  • Programi mogu biti edukativni i inspirativni. Ponekad će dijete lakše razumjeti, npr., rast biljke gledajući dokumentarac.
  • Djeca koja gledaju edukativne, neagresivne dječje programe, prema istraživanjima, pokazuju bolje rezultate u čitanju i matematičkim testovima.
  • Predškolci koji gledaju informativne i obrazovne programe i u odrasloj dobi radije gledaju dokumentarce. 
  • Djeca koja u predškolskoj dobi gledaju obrazovne emisije često imaju bolje ocjene, više cijene obrazovanje i manje su agresivna, kažu znanstvenici.
  • Crtani filmovi na djecu djeluju opuštajuće, umirujuće, pa čak smanjuju i fizički bol, otkrili su znanstvenici Sveučilišta u Sieni.

(24sata.hr)