DOSADILE SU VAM OVSENE PAHULJICE? Palenta u slatkoj ili slanoj varijatni su novi hit kada je zdrava ishrana u pitanju!

Pre koju godinu, s porastom trenda zdrave ishrane, svet je kolektivno odlučio da su ovakvi obroci ultimativni hit. Zapravo je vrlo jednostavno, radi se o receptima za doručak čiji se sastojci u slojevima slažu u činiju i tako unutar jednog obroka možemo dobiti mnogo više nutritivno vrednih namirnica.

Slatke varijante dugo su prevladavale, dok svojih pet minuta nisu dobile i slane činije koje se zapravo mogu jesti i za ručak i za večeru.

Od čega se sastoje te takozvane činije, pitate se? Baze su razne, od klasičnog grčkog jogurta, voćne baze koja je zapravo gusti smuti, ovsene kaše, pa sve do novog hita – palente. I dok smo je mi navikli da je jedemo sa pavlakom i sirom ili kao prilog ručku, zapravo je skroz logično takvu namirnicu udomaćenu u verovatno svačijoj kuhinji, ubaciti u činiju i zaokružiti ukusnim nadevom.

Slatka varijanta može uključivati grčki jogurt, med, šumsko voće, kruške, smokve, bademe i druge orašaste plodove. Slana varijanta u kojoj takođe možete uživati za doručak odlično će se upariti s poširanim jajem, suncokretovim semenkama, malo maslinovog ulja i bosiljkom. A brzi ručak vam daje svu slobodu da željene namirnice iskombinujete sa ukusnom palentom.