Dugine boje u vašem tanjiru

Nutricionisti ističu da je neophodno jesti namirnice u svim mogućim bojama, odnosno raznobojno voće i povrće.

Boja namirnica povezana je s određenim nutrijentima. To znači da konzumiranje voća i povrća u svim bojama duge osigurava da vaše tijelo bude snabdjeveno potrebnim nutrijentima. Prema rezultatima raznih istraživanja, osobe koje jedu mnogo vrsta voća i povrća imaju smanjen rizik od raznih oboljenja, među kojima su i moždani udar, dijabetes i rak. Prirodni pigmenti koji daju voću i povrću njihovu boju su nutrijenti koji pomažu da održimo naše zdravlje.
U nastavku saznajete šta koja boja namirnice znači za vaše zdravlje.

Crvena
Crvene namirnice svoju boju dobijaju zahvaljujući prirodnom pigmentu likopenu i antocijaninu.
Mnoge studije su pokazale da konzumiranje crvenog voća i povrća smanjuje rizik od određenih vrsta raka.
Antocijanini su su antioksidanti koji sprečavaju oštećenja ćelija. Zato uvedite u ishranu što više paradajza, cvenih jabuka, trešanja, crvenog grožđa, nara, malina, jagoda i crvenog krompira.

Narandžasta i žuta
Narandžasto i žuto voće i povrće svoju boju dobija zahvaljujući karotenoidima. Beta-karoten se pretvara u vitamin A, koji održava naše oči zdravim.
Osim toga, ove namirnice snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanog udara. Dodajte ovaj nutrijent u ishranu jedući kajsije, mrkvu, limun, narandže, nektarine, bundevu, kukuruz, mandarine i slatki krompir.

Zelena
Zeleni proizvodi dobijaju svoju boju od biljnog pigmenta hlorofila, ali razne vrste zelenog povrća sadrže i druge nutrijente kao što su lutein ili vitamin B i folat.
Obezbijedite dosta zeleniša u svojoj ishrani zelenim jabukama, tikvicama, graškom, brokulama, prokeljom, šparglama, kivijem, zelenom salatom, spanaćem, kupusom.

Plava i ljubičasta
Slično kao i crveno voće i povrće, i plavo i ljubičasto sadrži visok nivo antocijanina. Ovi moćni antioksidanti sprečavaju oštećenja ćelije i umanjuju rizik od moždanog udara, srčanih oboljenja i raznih vrsta raka.
Ubacite ove nutrijente u ishranu kroz sljedeće namirnice: smokve, borovnice, kupine, šljive, patlidžan, grožđice, cvekle i ljubičasto grožđe.

Bijela
Bijelo voće i povrće sadrži pigment koji se zove antoksantin i odličan je izvor mineralnog kalijuma.
Kalijum je ključan nutrijent koji je neophodan za dobro funkcionisanje ćelija, tkiva i organa. Bijele namirnice koje su bogate kalijumom su banane, krompir, bijeli pasulj, luk, pečurke, đumbir, bijeli luk i karfiol, iako se kalijum može naći i u namirnicama drugih boja među kojima su i brokule i kajsija.

SAVJETI ZA RAZNOBOJNE OBROKE
Svaka namirnica druge boje
Odaberite po jednu namirnicu od svake boje – dobićete sve potrebne nutrijente praveći na primjer salatu s malo crvenih, narandžastih, zelenih i plavih namirnica.
Od viška povrća glava ne boli
Neka se vaši obroci zasnivaju na povrću. Ako pravite musaku, čorbu ili supu, ubacite dodatno povrće kojeg nema u receptu kako biste ubacili što više različitih boja u obrok.
Plavi kolači
Pecite kolače u plavoj boji. Ako pravite kolače, odaberite plavo voće, poput pirea od urmi, grožica ili šljiva. Time ne samo da se smanjuje procenat masti već i povećava sadržaj vlakana.
Šarena salata
Kada pravite salatu kao prilog uz jelo, ne ograničavajte se samo na zelenu salatu, već ubacite sjeckano povrće u svim bojama kako biste dobili šarenu salatu i iskoristili sve boje namirnica.(Nezavisne novine)