E-upis u vrtić i predškolsko ove godine u još 122 opštine u Srbiji

Elektronska prijava za upis dece u vrtiće uvedena je, pored Beograda, u 17 gradova i opština, i plan je da se tokom ove godine ta usluga omogući u još 122 opštine u Srbiji.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/X-Star

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da se preko usluge eVrtić do sada prijavilo oko 48.000 dece za upis u predškolske ustanove.

01:11
Preko usluge eVrtić do sada prijavljeno oko 48.000 decePreko usluge eVrtić do sada prijavljeno oko 48.000 deceIzvor: Tanjug

Izvor: Tanjug

Državni sekretar Zoran Kasalović ističe za Tanjug da će sada većem broju roditelja biti olakšana prijava za upis dece u vrtiće i da oni više neće morati da čekaju u redovima na šalterima.

Kako kaže, do pre 20 meseci elektronska prijava je bila dostupna u samo četiri lokalne samouprave, dok u ovom trenutku sve opštine u Beogradu pružaju tu uslugu.

“Trenutno se sprovode aktivnosti kako bi ova usluga postala dostupna u svim gradovima i opštinama u Srbiji, i plan je da se dođe do 139 lokalnih samouprava”, rekao je Kasalović.

Elektronsku prijavu za upis dece u predškolske ustanove, roditelji mogu obaviti preko portala eUprava, a podnošenje prijave vrši se popunjavanjem elektronskog obrasca.

02:43
Prijava za vrtiće preko portala eUpravaPrijava za vrtiće preko portala eUpravaIzvor: Tanjug

Izvor: Tanjug

Kasalović dodaje da roditelji ne moraju da donose izvod iz matične knjige rođenih, uverenja o prebivalištu i uverenja o zaposlenju.

“Važno je naglasiti da mnoge lokalne samouprave ovu elektronsku uslugu aktiviraju na portalu samo u vreme trajanja konkursa za prijavu dece i to što ih možda u ovom trenutku nema na portalu ne znači da one nemaju tu uslugu”, kaže Kasalović.

Prema njegovim rečima, konkurs počinje od aprila i traje do kraja maja, ali svaka lokalna samouprava samostalno određuje početak, trajanje i završetak konkursa za upis mališana u vrtiće.

“Lokalne samouprave prepoznaju značaj uvođenja ovakvih servisa i uviđaju sve benefite kolje eUsluge donose građanima”, istakao je Kasalović.

Lokalne samouprave imaju podršku Vlade, Ministarstva i Kancelarije za IT koja nudi besplatnu platformu, obuke za zaposlene u predškolskim ustanovama, kao i tehničku podršku.

Iz Ministarstva poručuju da su do sada obuke prošli zaposleni iz 100 lokalnih samouprava.