Evo kako da ojačate psihu u nemirno vreme!

U današnje vreme kada smo stresu izloženi više nego ikad, a posebno tokom perioda pandemije korona virusa potrebno je da jačamo svoje mentalno zdravlje i radimo na tome da održimo svoj unutrašnji mir.

Više vremena u prirodi

Priroda je moćan antidepresiv, jer Sunce, zelena trava i plavo nebo mogu najbolje podstaći pozitivno raspoloženje. Boravak u prirodi može da smanji nivo stresa pa podstakne pozitivnu energiju.

Ako vas kiša ili sneg sprečavaju da izađete u dugu šetnju, možete šetati u obližnjem parku par minuta ili pored prozora uz šolju čaja upijati sunčevu svetlost i vitamin D. Takođe, unesite u svoj dom zelene biljke kako biste osvežili prostor i uneli duh prirode.

Zlatna pravila mentalno jakih ljudi: Oni nikada ne rade ove stvari!

Vežbanje

Fizička aktivnost je važna i za mentalno i fizičko zdravlje. To ne mora biti naporan trening niti vežbanje uz tegove, već aktivnost koja prija vašem telu – brzi hod, šetanje, trčanje, joga, pilates, plivanje…

Kako biste fizičku aktivnost učinili zanimljivijom možete vežabati u paru sa partnerom ili najboljom prijateljicom, ili organizovati takmičenje u košarci, fudbalu ili odbojci.

joga

Digitalni detoks

Društvene mreže su nam donele puno pozitivnih stavri, ali mnogi su postali “zarobljenici” pametnih uređaja, Instagrama i Fejsbuka.

Preporučujemo vam da svaki dan na nekoliko sati isključite svoj telefon ili instalirajte aplikacije koje kontrolišu vreme koje provodite na telefonu i podsećaju vas da se odmorite od Interneta i društvenih mreža.

Takođe, budite oprezni kojim sadržajima dopuštate da vam šalju notifikacije kako biste zaštitili sebe od negativnih vesti.

Meditacija i srećni rituali

Meditacija je jedna od najboljih antistres tehnika, a možete istraživati čitav spektar meditacija i izabrati onu koja najbolje opušta vaš um i dušu.

Ključnu ulogu u opuštanju imaju i mali i jednostavni rituali koji nam donose sreću i osećaj zadovoljstva. Uživajte u tišini u šolji mirisnog i ukusnog biljnog čaja, nanesite na lice masku od avkoda ili krastavca, napunite kadu i napravite mirišljavu kupku za sebe, idite na masažu… Svaki ritual koji vam pokazuje da brinete o sebi doneće vam potpuni mir i pomoći će da se lakše odbranite od svakodnevnog stresa.

žena, mir, leto, plavuša, osmeh, meditacija, spokoj

Od svog doma napravite oazu mira

Dom je vaš životni prostor koji značajno utiče na vašu energiju, zdravlje i raspoloženje.

Stoga, preporučujemo vam da pratite smernice najurednije Japanke i zagovornice minimalizma Meri Kondo (KonMati metod) koji podrazumeva da iz doma izbacite sve ono što vam više nije potrebno, što je pokvareno ili u vama budi negativna osećanja, a te stvari zamenite predmetima koji u vama bude lepe uspomene, prijatne emocije i lepu energiju.

Važno je da u svom domu imate i kutak samo za sebe u kojem možete da se osamite i posvetite svojim potrebama i ritualima za opuštanje. Gledajte da u kući nemate previše stvari, odnosno da energija u njoj može slobodno da teče, kao i da vaš dom ispunjava prirodna svetlost.

5 znakova da vam je mentalno zdravlje narušeno: Tihi signali oslabljene psihe