Evo kako sam sebi olakšala život!

Niko nikada na svetu nije bio spreman za dete. Jednostavno, pojma nemate što vas čeka dok ne postanete roditelj.

Vaš roditeljski put zavisi od vas samih, ali i o karakteru vašeg deteta.

Nemojte misliti da ga možete promeniti. Ne. Pokušajte ga samo oblikovati i podržavajte jer niko nikad nije pobedio vetrenjaču.

S jednim detetom je teško. Sve je novo, sve je čudno, možda ste uplašeni, možda zbunjeni, a možda ste se odlično snašli u ulozi roditelja. Svaka čast.

Meni je trebalo 5 godina i 3 deteta da organizujem svoj život s decom baš onako kako mi godi i sada nesebično delim iskustva koja sam na tom putu stekla.

Što sam učinila da sebi olakšam život s decom?

1) Pomirila sam se sa prašinom

Prašina je postojala pre vas, a postojaće i nakon vas, te nema razloga gubiti svoje vreme i boriti se protiv nečega što se ne može iskoreniti (osim ako ne odlučite da živite u vakuumu).

Brišite i luftirajte, ali nemojte biti opsednuti čistoćom. A i kažu da je dobro za dečiju otpornost i protiv alergija.

2) Imam pomoć u kući

Gde bih ja bila bez naše Zorke. Zorka dolazi svake srede i čisti celi stan. Menja i posteljinu. Stavi da se pere i dok se ja vratim, sve je već suvo. Deca u vrtiću, Vlado na poslu, beba i ja u šetnji. Kad se vratim, sve je cakum-pakum.

Sednem, gledam i ne mogu da se nauživam. Deca dođu iz vrtića, za 20 minuta je sve isto kao pre čišćenja. Ali su barem prebrisani podovi, usisana prašina, izribano kupatilo …

(Nemojte me pitati za Zorkin broj telefona, neću vam ga dati)

3) Odložila sam peglu

Ja ne peglam. Ništa. Osim dve suknje koje obučem tri puta godišnje i dve Vladine košulje koje sam opegla. Život je prekratak da bi ga proveli peglajući. Prvom detetu sam stvari peglala 6 meseci, drugom 5, trećem 3 … nastavi niz.

4) Sortiram veš

Ovo je bio revolucionaran potez u našem kupatilu. Imamo četiri kante za veš srednje veličine. Jedna za beli, druga za crni, treća za šareni i četvrta za svetli veš.

Nakon korištenja, sve stvari se sortiraju po kantama. Koja se prva napuni, tu perem. Ne može biti jednostavnije i lakše.

 

5) Ne kuvam svakog dana

Ako vam predstavlja opterećenje, ako više vremena provodite u kuhinji nego sa decom– vreme je da malo odahnete.

Vašoj deci ništa neće smetati da jedan dan pojedu sendviče za kasni ručak, a vama će značiti da se malo odmorite od kuvanja i budete s decom.

A i sami znate da ručak koji napravite reda radi i bez imalo volje niko neće jesti.

6) U devet u krevet

Nije potrebno objašnjavati. Ako su deca u 9 u krevetu, to znači da možete započeti vaše samostalne aktivnosti, bilo unutra ili napolju. Kada su bebe još male i dok sisaju, to znači da sam slobodna do ponoći i tako planiram svoje aktivnosti.

Nekad ugovorim druženje i blizu naše zgrade, pa mogu “skoknuti”, podojiti bebu i vratiti se na druženje.

7) Dojim

Obrok za bebu je uvek pripremljen, uvek dostupan, idealne je temperature i hranjivosti. Jedino što je u ovoj jednačini potrebno su mama i beba.

I njihova volja da idu gde god su naumile.

8) Nosim svoju bebu

Beba je u nosiljci ili marami, a ja nastavljam sve svoje aktivnosti koje sam isplanirala. Beba je zadovoljna jer je blizu mene i obrok joj je praktički ispred nosa, a ja sam zadovoljna jer imam slobodne dve ruke i slobodan dan.

9) Imam mašinu za suđe

Ne postoji ni jedan izgovor zašto ne biste kupili mašinu za suđe. Novac nije izgovor jer više vode, struje i deterdženta ćete potrošiti na ručno pranje nego električno. Mašina za suđe je must have ove godine i narednih 150 godina.

Nakon toga možda ne bude standardnih tanjira kakve mi znamo već nekih biorazgradivih.

10) Vozim

Iako nije nemoguće organizovati se bez auta, mnogo je praktičnije. Ja bih uvela obavezno polaganje vozačkog ispita pre trudnoće jer je neophodno da majka zna voziti. Ne mora koristiti to znanje, ali mora ga imati.

A kad je beba već tu, vreme je za menjanje lokacija, parkova, druženja i istraživanje okoline.

11) Malo spavam

A kako i kada inače mislite da nastaju ovi tekstovi? U tri ujutro, dok se spremam za spavanje. Znam, nije baš najbolje i ne bi se trebalo hvaliti time, ali 5-6 h spavanja je sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje.

Uostalom, taman imate izgovor za vašu super novu kolekciju sunčanih naočala kojim pokrivate podočnjake.

12) Ne gledam TV

Život je kratak da bi ga proveli u gledanju sadržaja koji nam neko drugi servira. Fejsbuk je dovoljan.

Ako bih se borila na takmičenju najvećih i najpožrtvovanijih majki – izgubila bih. Ali mislim da bih se dobro kotirala na takmičenju srećnih majki.

Jer, kako ono kažu: srećna mama – srećna beba. A i cela porodica

Autor: Tamara Zidar – Geravodeli.com