Evo kako se virus korona u Srbiji ponaša nakon ukidanja policijskog časa

„Priča se neće završiti u maju“, napomenuo je direktor Infektivne klinike u Beogradu.

foto: Printscreen, RTS

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr Goran Stevanović izjavio je danas da se epidemija korona virusa u Srbiji ne gasi, već smiruje i da će novoobolelih biti i tokom juna, a možda i kasnije.

Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga – rekao je dr Stevanović.


On je naveo da je u ustanovi kojom rukovodi popunjenost kapaciteta oko 75 odsto, da se na respiratoru nalazi samo jedna osoba, dok je devet pacijenata na intenzivnoj nezi. Ipak, Stevanović je upozorio na ponovne oscilacije u broju pregleda za noć što, kaže, govori u prilog tome da se epidemija ne gasi, već samo smiruje.

Krajem prošle nedelje je bilo do 50-ak pregleda za noć, noćas je pregledan 81 pacijent. Epidemija se ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje – naveo je Stevanović za Javni servis.

On je kazao da se definitivno “ušlo u početak kraja”, te da je najbitnije kako će popuštanje mera, ali i ponašanje i kretanje ljudi da se odrazi na ukupan broj obolelih, što će se, navodi, videti u narednih pet do sedam dana.

Kako je kazao, brine pojava novih žarišta kao što je Leskovac.

Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata, Covid bolnica i ministrom zdravlja, kaže da će izneti stav da se ne smeju značajno smanjivati kapaciteti za prihvat obolelih jer “iako su nam cifre dobre, ne smemo da se opuštamo”.

Moramo biti spremni da primimo sve one koji zatraže pomoć. Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga – zaključio je Stevanović.

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

#OstaniKodKuće

( Izvor: Mondo.rs, Tanjug )