Evo kako zabaviti decu bez pomoći televizora i mobilnog telefona

Mališani širom sveta početak proleća ne provode u parkovima već kod kuće, a mnogi roditelji žale se da su im sve igračke dosadile. Kako im učiniti zabavnijim ovaj težak period?

Ukoliko ne želite da rešite problem dosade tako što ćete ceo dan provesti ispred televizora s decom, probajte neko od ovih jednostavnih rešenja.

Provlačenje – ispod stolice, obruča, stola. ili nekog drugog predmeta koji imate u kući: tunel možete napraviti tako što ćete poređati stolice jednu za drugom. U toku provlačenja u koliko je duža prepreka u pitanju možete deci zadati da se provlače ležeći, tako što će se odgurnuti rukama i nogama.

Penjanje – za penjanje takođe možete iskoristiti stolice, fotelje, tabure.

Kotrljanje – za ovu vežbu potrebno je obezbediti mekanu podlogu. Deca izvode ovu vežbu ležeći, korljajući se od početka podloge do kraja.

Hodanje po kanapu – možete koristiti mekši kanap ili vijaču. Postavite je kao pravu ili krivudavu otvorenu liniju. Pokažite detetu kako se prelazi kanap, neka peta prati prste.

Hodanje po zadatku – Hodati na prstima, na petama, skakati kao zec, skakati kao žaba…

Zaobilaženje prepreka – za ovu vežbu iskoristite čunjeve, flaše napunjene nekim materijalom, igračke ili bilo koje druge predmete koji se mogu brzo zaobići.

Skakanje – ukoliko imate obručeve mogu se iskoristiti oni, ukoliko ne možete od vijače ili bilo kog kanapa napravite krugove. U obruč mogu skakati sa jednom ili dve noge ili u da skaču u prvi pa u treći…

Koš ili neki drugi zadatak – koš možete napraviti i od kutije u koju će ubaciti loptu. Neki drugi zadatak može biti: donesi novčić, zalepi neku nalepnicu. daj majmunu bananu…

Prepreke koje možete koristiti kada pravite deci poligon – u zavisnosti od prostora i uzrasta deteta vi izaberite prepreke. Za mladji uzrast je potrebno smisliti priču (idemo da nadjemo blago, ili da oslobodimo kucu, prelazimo preko barica. zaobilazimo drveće u šumi,da nahranimo majmuna). dok će starijoj deci biti izazov savladavanje prepreka.

Napomena: iako su ovo igre za decu, odrasli prvo pokazuje kako se prelazi poligon pa tek onda dete.

Primer jednostavnog poligona:

Hodanje po vijači

Skok u obruč i okretanje oko svoje ose

Zaobilaženje plišanih igračaka

Provlačenje ispod stolice, penjanje na stolicu

Trčanje do lopte

Uzimanje lopte i bacanje u kutiju (koš)

( Izvor: Igre bez telefona, Milica Milićević )