Evo KO brine o deci ukoliko se oba roditelja zaraze korona virusom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je instrukcije za postupanje ustanova socijalne zaštite tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom korona virusa, u zaštiti dece bez roditeljskog staranja.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

Ustanove socijalne zaštite dužne su, kako se navodi, u vanrednom stanju da sve svoje stručne, materijalne, tehničke i druge resurse stave u funkciju izvršavanja mera zaštite dece bez roditeljskog staranja.

U slučaju da deca ostanu bez roditeljskog staranja usled obolevanja roditelja koji se nalaze na bolničkom lečenju ili u karantinu-bolnici, obaveza centara za socijalni rad je da, u skladu sa svojim nadležnostima, bez odlaganja toj deci obezbede bezbednost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove, nadzor i psihosocijalnu podršku, navodi se u saopštenju.

Instrukciju je potpisao ministar Zoran Đorđević, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

U medijima se pojavila priča iz Vranja, koja je upravo pokrenula zabrinutost roditelja šta se dešava sa decom ukoliko i otac i majka zbog korona virusa mora u karantin, odnosno ko će u tom slučaju da brine o deci.

N.A. iz Vranja preminuo je od posledica korone u Nišu, nakon njegove smrti supruga je takođe hospitalizovana, a troje dece živi i strahu da se i mama neće vratiti iz bolnice.

Čak ni nadležni ni stručnjaci u Srbiji nemaju tačno i precizno definisan odgovor na to pitanje, jer su za sada, kako su naveli,  to “retki primeri”.