Evo šta govori kašalj kod djece

Kašalj je ustvari refleks – odbrambeni mehanizam koji želi istjerati problem iz dišnih organa.

Nekada je kašalj pokazatelj da se organizam vašeg djeteta uspješno bori s bolešću, ali kada ono danima samo kašljuca, kada mu to remeti san, „kida” organizam ili je praćen visokom temperaturom, a traje više od dvije sedmice – signal je da ga odvedete liječniku.
“Dobar” i “loš”
Ipak, naučite razlikovati „dobar” i „loš” kašalj, jer dobar čisti pluća, a loš samo nadražuje organizam. Kašalj je ustvari refleks – odbrambeni mehanizam koji želi istjerati problem iz dišnih organa.  
Dakle, nešto (sekret, upalu, strano tijelo…) što se nalazi u dišnim putevima nadražuje posebne nervne završetke, receptore za kašalj kojih ima gotovo svuda u sluznici disajnim organima.  
Pluća se, inače, konstantno čiste radi disanja. Zrak od nosa do pluća prolazi pored treplji koje, kao metlicom, čiste svaki otpad iz bronhija. Treplje su „namočene” sluzi, u kojoj se prljavštine zadržavaju, kao na mokroj krpi, i izbacuju se.

Produktivan i neproduktivan
Kašalj ubrzava proces uklanjanja nečistoća, uključujući i mikroorganizme. Kašalj je koristan dok uklanja neželjene supstance, naprimjer vlagu (šlajm) iz disajnih puteva i pluća.
Takav kašalj naziva se produktivnim i često se javlja kod prehlade, bronhitisa i pneumonije (upale pluća). S druge strane, suh, iskidan (neproduktivan) kašalj često razdražuje, ometa san, cijepa grlo.
Produktivni kašalj dio je procesa ozdravljenja od prehlade i gripe. Neophodno je uraditi sve što se može kako biste pomogli dječijem organizmu da ukloni nečistoće iz pluća posredstvom šlajma i sluzi.

Kako pomoći
Plućima, osim lijekova, pomaže i topla tečnost poput supe ili čaja. Kašalj smiruje i prženi šećer rastopljen u vrućem mlijeku, a i inhalacije mogu biti od velike pomoći. Dijete treba piti mnogo tečnosti.
Neproduktivan, suh kašalj, kod kojeg nema izbacivanja sluzi, možete pobijediti lijekovima. Iako većinu sirupa možete dobiti bez recepta u apoteci, ipak se posavjetujte s liječnikom prije nego što ih date djetetu.
(Avaz)