Evo zašto treba zatvarati vrata perilice rublja nakon pranja

Vrata perilice rublja nakon pranja uvijek je bolje ostaviti otvorenima, pogotovo ako perilicu nećete koristiti nekoliko dana, primjerice dva do tri dana. To će spriječiti nakupljanje plijesni u bubnju i njenoj unutrašnjosti, kao i neugodnih mirisa, kažu nam u Tehnotron servisu, u kojem, uz servis perilica rublja, rade i servis perilica posuđa, sušilica, štednjaka, bojlera, hladnjaka i klima uređaja.

 

Dodaju kako ipak treba voditi računa da samo otvaranje vrata neće spriječiti da se pojavi neugodan miris. Time ćete spriječiti zadržavanje vlage u perilici, a onda i rast i množenje bakterija, te gljivica i plijesni, no to samo po sebi nije dovoljno da budemo  sigurni da je njena unutrašnjost čista. 

Miris se može pojaviti i ako sustav grijanja ne radi dobro, pa se tijekom pranja ne unište sve bakterije. Zato je barem povremeno dobro staviti u mašinu i neko sredstvo za dezinfekciju rublja s rubljem.

Možemo si pomoći i trikom koji su koristile naše bake i mame: da povremeno pokrenemo ciklus pranja s praznom perilicom, te dodamo malo sode bikarbone pomiješane s vodom i žličicom alkoholnog octa u bubanj. No, ako grijanje dobro radi, uz lagano otvorena vrata između pranja, ne bi trebalo biti problema, ističe serviser.

Treba imati na umu da je nakon pranja važno pokupiti svo rublje (dakle, pazite da vam ne zaostane neka čarapa, ili možda etiketa koja se otrgla s nečega), te obrisati gumu koja brtvi vrata, prije svega da bismo iz utora izvukli prljavštinu koja se tu mogla zavući, a onda i osušili ju. Pritom možete staviti malo sode bikarbone na krpu, ili ju namočiti u rastvor alkoholnog octa i vode.  

Slično je i sa sušilicom, te perilicom posuđa, kažu sugovornici – bolje je ostavljati vrata otvorenima, s tim da kod perilice posuđa ipak treba voditi računa da u njoj ne zaostanu ostaci hrane ili masnoće koji će biti leglo za razvoj bakterija. Zato barem jednom tjedno očistite filter i prebrišite unutrašnjost stroja, ako je potrebno i krpicom namočenom u bijeli ocat ili sodu bikarbonu, savjetuju u Tehnotron servisu. 

 

(24sata.hr)