GASTROENTEROLOG SE KUNE U OVAJ RECEPT: Sve sastojke stavite u blender i napravite “čudo” za zdravlje sistema za varenje!

Ukusni napitak koji je izuzetno blagotvoran za varenje!


Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Arx0nt

Gastroenterolog Vil Bulševič navodi da je ključno da smuti sadrži sastojke koji su blagotvorni za zdravlje sistema za varenje.

On je u jednom podkastu objasnio zbog čega je to važno, naročito za doručak!

Baza za smuti su uvek banane, za koje Bulševič kaže da je najbolje da budu zamrznute preko noći. Sadrže mnogo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, oko tri grama po komadu voća, što blagotvorno utiče na “redovnost” odlaska u toalet.

Sledeći obavezan sastojak je zeleniš, kao što je spanać, ili čak lišće mladog brokolija.

“Možete uzeti i zreo brokoli, ali je čak i rukola dobar izbor, u zavisnosti od ukusa koji želite da postignete”.

Neće se to zeleno povrće osetiti, jer ćete potom staviti borovnice ili drugo zdravo, bobičasto voće, bogato antioksidantima.

Semenke, i to zdrave kao što su lan, čia i druge, moraju se naći u smutiju jer će nam dati vlakna i omega 3 kiseline, kao i biljne proteine.

Tečna “komponenta” često su mleko ili jogurt, ali Bulševič kaže da bi, ako možete, trebalo da ih zamenite biljnim mlekom.

“I sam volim mlečne proizvode, kao i kokosovo mleko, ali bi trebalo da pazimo na zasićene masti. Zbog toga probajte da napravite ovseno mleko i koristite ga svakog dana, a počastite se običnim ili kokosovim nekoliko puta nedeljno”, rekao je on.

Recept:

1 banana
Šaka “zeleniša”
Šaka borovnica
Kašika mlevenog lanenog semena
Kašika čia semenki

Sve sastojke izmešajte u blenderu i popijte za zdrav početak dana punog energije!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.