Ima samo dva meseca i stoji sama – da li je to opasno?

Roditelji ponosni što beba stara samo 15 nedelja stoji sama, ali, da li je to opasno?

Izvor: Guliver/Getty Images/Liudmila_Fadzeyeva

Tezra Fin-Džonston i njegova devojka Emili Derik iz Bristola nedavno su dobili bebu – devojčicu, za koju kažu da je neverovatno snažna.

Roditelji kažu da su odmah po izlasku iz porodilišta primetili koliko je devojčica jaka jer je već od najranijih dana mogla sama da drži glavu uspravno.

Rođena je 31. januara, a bila je teška samo 2.260 grama, a samo dve nedelje kasnije, već je uspevala da na kratko stoji sama. Nakon toga, 15 nedelja od rođenja, može da stoji potpuno sama, bez ičije pomoći.

Mama i tata su na to veoma ponosni, objavili su i njen video, a smatraju da je malena Lula bila inspirisana na to gledajući sa tatom video snimke raznih strongmena.

“Kada je imala samo mesec dana, plakala je i pokušavao sam da je umirim. Odjednom je ustala na mojim kolenima i nije htela da savije kolena. Uradila je to još nekoliko puta narednih nedelja – na kraju sam mislio, ako to može da uradi kada je ljuta, može i kada je srećna”, priča ovaj tata.

On ističe da svi misle kako je neobično što tako malena beba može da stoji sama – bebe inače, tek oko devetog meseca života ili malo kasnije, uspevaju da održe svoju težinu stojeći na nogama.

Roditeljima je zabavno da je posmatraju i kažu da im se često nasmeši kada sama stoji, gotovo kao da se šepuri što može sama. Osim toga, oni su i ponosni na to što malena Lula stoji sama – znate već kako su roditelji ponosni kada dete nešto uradi prvi put, posebno ako je to ranije nego što bi “trebalo” – ali, pedijatri upozoravaju da to baš i nije pametno.

Uprkos tome što može da stoji sama, to u ovako raznom uzrastu nije pametno jer može da dođe do povrede, pošto još uvek nije stabilna na nogama i kleca. Naravno da se ne razvijaju sva deca kao po knjizi, tako da sve počinju da rade onda to radi većina, ali ukoliko beba počne, mnogo ranije da hoda ili priča, recimo, svakako je dobro da se posavetujete sa pedijatrom, kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Ono u čemu su svi pedijatri saglasni je to da roditelji ni u kom slučaju ne treba da forsiraju dete da što pre prohoda, progovori…