Isprobajte ih: 10 prirodnih rješenja za borbu protiv akni

Akne se uglavnom javljaju tokom puberteta, ali i mnogi odrasli se bore sa aknama. Ako ste umorni od pomoćnih anti-acne proizvoda koji zapravo ne pomažu, onda je vrijeme da isprobate neke prirodne proizvode.

Ovi preparati mogu vam pomoći da eliminišete svoje akne i najbolji dio je da ih vjerovatno imate u svom domu.
#1 Led
Led vam može pomoći da smanjite upalu akni. Nanesite malo leda direktno na aknu i zadržite led ne duže od 1 minuta. Hladnoća će smanjiti protok krvi u krvnim sudovima i smanjiti crvenilo i otok.
#2 Jabukovo sirće
Napravite domaći tonik miješanjem vode i jabukovog sirćeta. Koristite pamučnu vatu za primjenu tonika. Ovaj tonik će vam pomoći da eliminišete bakterije koje često uzrokuju pojavu akni.

#3 Sok od limuna
Sok od limuna sadrži zdrave kiseline i antioksidante. Iscijedite malo limunovog soka i umočite pamučnu lopticu vate u sok. Primijenite na akne prije odlaska u krevet.
#4 Bijeli luk
Nikada ne možete pogriješiti sa bijelim lukom. Uzmite nekoliko čehna bijelog luka, ispasirajte ga i pomiješajte sa malo vode dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu direktno na bubuljice. Ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite.

#5 Bjelance
Proteini i vitamini se nalaze u bjelancu i oni će vam pomoći da tretirate svoje akne. Nanesite bjelance na problematične oblasti i ostavite ga na 10 minuta. Isperite toplom vodom.#6 Soda bikarbona
Napravite pastu miješanjem 3 dijelova natrijum bikarbonata i 1 dio vode. Nanesite smjesu na akne i ostavite 5 minuta. Operite lice mlakom vodom.

#7 Kora banane
Unutrašnji dio kore od banane može vam pomoći u liječenju problematične kože. Utrljajte unutrašnji dio kore od banane direktno na akne, a zatim isperite toplom vodom.
#8 Krompir
Krompir ima antiseptička svojstva, zato ga primijenite na vašem licu u vidu maske.

#9 Krastavci
Krastavci su odličan izvor vitamina C, i oni će osvježiti vašu kožu. Nanesite krastavac na problematične oblasti da bi vaša koža bila hidrirana.
#10 Narandža
Narandža je odlična za vašu kožu, jer sadrži vitamin C, antioksidans koji regeneriše kožu. Malo kore od narandže pomiješajte sa vodom dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu na kožu i ostavite 10 minuta. Operite lice mlakom vodom.
(Ljepota i zdravlje)