Istraživanja: Buntovna djeca bolje se snađu u životu

Vaše dijete je buntovno, tvrdoglavo i neposlušno i mislite da je problem u vaspitanju i nedostatku autoriteta. Ali nauka tvrdi drugačije. Prema istraživanju ResearchGate, djeca koja manje slušaju roditelje i odrasle, imaju veće šanse u budućnosti da postanu uspješna.

Tokom istraživanja praćen je razvoj 3.000 djece, uzrasta od osam do 12 godina, od 1968. godine do danas. Naučnici su detaljno bilježili podatke o njima, poput koeficijenta inteligencije, socijalnog i ekonomskog statusa, porodične situacije, dnevnih aktivnosti, ocjena u školi, kao i njihove stavove i ponašanje. Kada su poslije mnogo godina istraživanja sumirani svi podaci, došlo se do zaključka da su se mali buntovnici i tvrdoglava djeca bolje snašla u životu od njihovih vršnjaka koji su u djetinjstvu bili uzorni i poslušni.

Naučnici su ustanovili i da im je buntovništvo dalo i kreativnu prednost, kada je riječ o novim idejama ili pokretanju posla. Neposlušni i tvrdoglavi mališani kasnije su došli na važne pozicije u kompanijama u kojima su zaposleni i zarađivali su više novca od onih koji su bili bolji učenici i disciplinovaniji u djetinjstvu.

Istraživači smatraju da uspjeh buntovne djece u kasnijem periodu života može biti rezultat njihove sebičnosti i stavljanja ličnih interesa iznad svega. S obzirom na to da ne poštuju pravila, odlični su pregovarači i uspijevaju da se izbore za veću platu. Tvrdoglavost ih navodi na to da za sebe uvijek traže najbolje.
(Ljepota i zdravlje)